12 apr. 2024 | 14:19

Ingredientul periculos din produsele de post. Detaliul de pe etichetă la care trebuie să fii atent

Sănătate
Ingredientul periculos din produsele de post. Detaliul de pe etichetă la care trebuie să fii atent
Produsele de post care conțin ingrediente periculoase

Foarte mulți români țin acum post, având în vedere că ne aflăm în perioada în care credincioșii respectă Postul Paștelui. Este bine să citiți mereu eticheta atunci când alegeți produsele de post, deoarece unele conțin ingrediente foarte periculoase.

Ingredientul cancerigen găsit în produsele de post

Postul Paștelui este unul dintre cele mai grele din an, dar și cel mai respectat de credincioși. Timp de 40 de zile, nu avem voie să consumăm alimente de origine animală, doar cu câteva excepții când avem dezlegare.

Pentru a respecta postul cu strictețe, trebuie să mâncăm doar alimente de post, dar specialiștii ne avertizează și spun că trebuie să avem mare grijă atunci când le alegem, deoarece unele pot fi foarte periculoase. Multe dintre acestea conțin acizi grași trans. Ce sunt aceștia?

„Acizii grași trans, alții decât cei prezenți în mod natural în grăsimile de origine animală, sunt periculoși pentru sănătate. Grăsimile trans apar atunci când transformăm uleiurile vegetale din formă lichidă în formă solidă.

Este demonstrat că au potențial cancerigen, de aceea există legislație europeană care limitează prezența acizilor trans la maximum 2g la 100g grăsime.

Industria alimentară a fost nevoită să renunțe la hidrogenarea grăsimilor vegetale și să reconfigureze producția de margarină, dar încă există pe piață multe produse care conțin margarină clasică, pentru că este ieftină!”, spune Mihaela Bilic.

Alimentele care conțin acest ingredient periculos

Mihaela Bilic ne spune că aceste ingrediente cancerigene se regăsesc în produsele de panificație sau patiserie, în sosuri și alimente semipreparate sau procesate. Unde grăsimea animală este înlocuită cu cea vegetală, acolo se găsesc acizii grași trans.

Trebuie să avem grijă și la produsele pe care le comandăm din restaurante, mai spune specialista.

„Dincolo de alimentele ambalate, pe care ar trebui să fie indicat conținutul de acizi grași trans, mâncarea preparată în restaurante și rețele fast-food nu este nici controlată și nici analizată.

Pizza făcută cu mozarella de proastă calitate, obținută din grăsimi vegetale în loc de lapte, este plină de acizi grași trans. La fel și preparatele care conțin sosuri și smântână vegetală, produsele de patiserie de la colț de stradă și majoritatea produselor de post.

Pentru că grăsimile trans apar, culmea, doar în produsele care conțin grăsimi vegetale. Evitați margarina, grăsimea de cocos și de palmier.”

Parteneri
Ce trebuie să faci în ziua de Paște ca să ai noroc tot anul. Obiceiul care îți aduce succes
Redactia.ro
Ce trebuie să pui în drob, să iasă suculent și să nu se usuce. Așa îți va ieși un preparat perfect
Click.ro
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital iar medicii i-au spus că mai are doar 12 luni de trăit
Digi24
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat macrou congelat. Ce s-a descoperit la analize
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Cea mai frumoasă stradă a Europei e în România. Orașul care se mândrește cu o arteră de vis
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
Cutremur în tenis. HALEP a făcut anunțul: Nu se poate așa ceva
Capital.ro
Cea mai bună carne pentru grătar: ”Este cea mai sănătoasă alegere!”
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
INTERZIS în SÂMBĂTA MARE! Este cel mai mare PĂCAT
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a rămas surprinsă de ce era în ea. A povestit totul
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro