La prima vedere, Bucureștiul poate fi greu de cuprins într-o definiție. Imensa Casă a Poporului atrage cea mai mare atenție, fiind a doua cea mai mare clădire administrativă din lume, dar este departe de ceea ce constituie viața locală de zi cu zi.
Dacă te plimbi prin cartierele bucureștene, vei afla despre arhitectura de epocă și clădirile ascunse, vei descoperi un amestec eclectic de vechi și nou, inițiative artistice importante… Însă nu asupra lor ne vom îndrepta astăzi atenția, ci asupra Palatului Parlamentului.
Casa Poporului, așa cum era denumită încă din perioada comunistă, ascunde numeroase detalii interesante. A intrat în Cartea Recordurilor la mai multe categorii. Este cea mai grea clădire din lume, a doua cea mai mare clădire administrativă după Pentagon și a treia ca volum.
Află detalii: Orașul din România unde se află cea mai grea clădire din lume. Toată lumea știe de ea
În 2024, Casa Poporului continuă să fie deschisă oricărui curios. Clădirea impunătoare poate fi vizitată din martie până în octombrie, în intervalul orar 09:00 – 17:00 (ultimul tur la ora 16:30), sau din noiembrie până în februarie, în intervalul orar 10:00 – 16:00 (ultimul tur la ora 15:30).
Înainte cu 24 de ore de a vizita Casa Poporului, trebuie să îți faci o rezervare pentru 1-9 persoane. Rezervările nu se fac prin e-mail, ci doar telefonic, la numerele +40 733 558 102 sau +40 733 558 103.
Copiii cu vârsta sub 7 ani și elevii sub 18 ani, care au carnet de elev avizat sau ștampilat, precum și persoanele cu dizabilităţi (cu act doveditor) şi însoţitorii acestora au intrare liberă. Ceilalți turiști, români sau străini, trebuie să plătească o taxă de vizită, potrivit cerințelor.
Un tur standard costă 35 lei/persoană. Pentru a te putea bucura de panorama orașului și de timp petrecut pe terasa clădirii, unde ajungi cu ajutorul liftului, trebuie să achiți suma de 15 lei pe persoană.
Un tur subsol (coborâre 2 nivele pe scări) costă 10 lei/ persoană. În funcție de preferințe, prețul poate să varieze astfel: tur standard + panorama orașului – terasă (acces cu liftul) – 45 lei/persoană, tur standard + subsol (coborâre 2 nivele pe scări) – 40 lei/persoană, tur standard + panorama orașului (terasă) + subsol – 55 lei/persoană.
Te-ar putea interesa și: Cât costă factura la curent pentru Casa Poporului. Palatul Parlamentului are cheltuieli uriașe doar pentru întreținere
Pentru studenții cu vârsta cuprinsă între 18 și 26 de ani, care dețin carnet de student, vizat la zi, prețurile diferă. Un tur standard costă 18 lei/ persoană. Un tur cu panoramă asupra orașului și acces la terasă cu liftul costă 8 lei/ persoană. Un tur subsol, coborâre 2 nivele pe scări, costă 5 lei/ persoană.
Pentru a fotografia, trebuie să scoți din buzunar 30 de lei în plus. Pentru a filma, se percepe aceeași sumă. Costurile diferă însă, dacă vorbim despre servicii profesionale. Fotografierea profesională costă 100 de euro pe oră, iar filmarea profesională 5.000 de euro pe oră.