Românii care merg cu mașina în Bulgaria, Grecia sau Turcia au la dispoziție câteva rute alternative. Podul Giurgiu-Ruse a intrat în reparații, iar circulația se desfășoară alternativ, fiind îngreunată. Șoferii care nu vor să stea la cozi pot alege rute ocolitoare și pot trece Dunărea cu bacul.
Autoritățile din Bulgaria au început lucrările de reabilitare la partea lor de la Podul Prieteniei, iar traficul rutier se desfășoară alternativ. Circulația este îngreunată, fiind o perioadă în care mulți români aleg să plece în concediu în Bulgaria, Turcia sau Grecia, cu mașina. Cei care trec granița și vor să evite cozile de la Giurgiu-Ruse au la dispoziție câteva variante, în funcție de orașul din care pleacă:
Șoferii care aleg să treacă granița cu bacul trebuie să știe ce prețuri sunt în 2024. La trecerea de la Zimnicea, pentru o mașină se percepe un tarif de 65 de lei și pentru fiecare pasager se achită câte 5 lei. Urcarea pe bac pentru motociclete costă 15 lei, în timp ce șoferii de camioane sau de autocare trebuie să plătească 250 de lei pentru o trecere.
Pentru o mașină cu până la 9 locuri se percepe un tarif de 100 de lei, la fel și pentru utilitarele mai mici de 3,5 tone. Șoferul unei mașini cu platformă trebuie să achite 150 de lei pentru a trece cu bacul.
Începând din 10 iulie, circulația pe Podul Prieteniei, care leagă România de Bulgaria, se desfășoară alternativ. Bulgarii au închis un sens de circulație, pentru a reabilita podul, iar trecerea autovehiculelor se realizează după un semafor temporizat la 3 minute. Lucrările ar urma să se desfășoare timp de câteva luni, potrivit informațiilor pe care le au autoritățile până în acest moment.
”Din informatiile pe care le avem, autorităţile bulgare au decis să reabiliteze secţiunea de pod care este în administrarea acestora. Am fost informaţi că pentru reparaţii, drumarii bulgari vor închide câte o bandă şi se va circula alternativ pe cealaltă bandă”, a transmis CNAIR, printr-o postare pe Facebook.
Conducătorii auto care aleg rute alternative trebuie să țină cont că drumul este semnificativ mai lung, în funcție de punctul de pornire. Distanța din București până la Varna, de exemplu, prin vama Giurgiu, este de aproximativ 280 km. Dacă șoferii aleg să treacă granița pe la Zimnicea, vor parcurge 400 de km până în Varna. Aproximativ aceeași distanță este și dacă românii aleg ruta pe litoralul românesc și trec frontiera pe la Vama Veche.