Cât costă să-ți construiești o casă în 2020. Care e prețul unui proiect pentru o locuință

de: Dana Cazacu
20 08. 2020

Cei care au ceva bani puși deoparte, dar și cei care visează la propria locuință, sunt curioși să afle un preț informativ, înainte să se apuce e construit. Dacă vrei să afli costurile, asta înseamnă că deja știi exact ce model vrei să îți construiești.

Prețul unui proiect pentru o locuință, prețul construcției unei case în 2020

Costurile de construcție a unei case depind de mai mulți factori. Pentru a putea construi legal casa visurilor tale, trebuie să cumperi un proiect de la un arhitect autorizat. O casă poate fi construită în regie proprie, dacă se deține proiectul în format DTAC + PT sau poate fi construită cu o firmă, fiind necesare doar DTAC, care este prescurtarea de la Documentația tehnică pentru autorizația de construcție.

Prețul variază de la arhitect la arhitect, ajungând la 600 de euro costă un proiect pentru o casă doar cu parter, cu o suprafață de 100 de metri pătrați. Pe lângă prețul unui proiect, cei care se apucă de construit, trebuie să știe să construiască ieftin.

Costurile presupuse de documentație și materiale de construcții

Pentru a construi o casă sunt necesare multe hârtii care presupun costuri ridicate, fiind necesare tot felul de taxe, autorizații și avize. Construcția nu poate să înceapă fără deplasările la diversele instituții, aceste costuri necesitând a fi luate în calcul. Costul documentației variază de la o zonă geografică a țării la alta.

Materialele de construcție se calculează în funcție de câte camere are casa, astfel vom ști:

  • câți metri cubi de cărămida sau BCA intră la zidărie
  • cât beton trebuie să cumpăram pentru fundație, stâlpi, centură sau placă
  • câte sute de kg de oțel beton sunt necesare,
  • câți metri pătrați va avea acoperișul astfel încât să calculăm costul cu țiglă metalică sau cea ceramică
  • costul cu lemnul necesar

Costurile de construcție ale unei case

De cele mai multe ori, costul estimat înainte de a construi casa, crește până la finalizarea casei, cu 25-30%, spațiul locuibil influențând costurile de construcție ale unei case.

Cât costă să-ți construiești o casă în 2020. Care e prețul unui proiect pentru o locuință.

Metodele de a construi sunt variate, la fel și materialele de construcție. Casele nu mai seamănă cu ale vecinilor, fiind construite din cărămidă sau blocuri ceramice și acoperite cu țiglă sau tablă, ca pe vremuri, ci au personalitate. Casele de astăzi pot fi construite din :

  • cărămidă
  • lemn
  • prefabricate
  • sticlă, de asta depinzând construcția unei case.

Costurile terenului

Prețul terenului pe care urmează a fi construită o casă variază în funcție de zona, terenurile bune pentru construit fiind destul de scumpe. O casă care este construită într-o zonă bună, va avea un preț pe măsură. Asupra cheltuielilor totale cu construcția unei case au un impact major costurile terenurilor.

Pentru a construi o casă frumoasă este nevoie de un teren de minim 500 de metri pătrați. Dacă știi prețurile terenurilor din zona ta și pe ce suprafață vrei să construiești casa, poți afla cât va costa terenul pentru viitoarea casă în care vei locui.

Costurile care presupun manopera

Costurile cu manopera depind foarte mult de gusturi și pretenții. Dacă alegi să construiești singur, fără firmă, doar urmărind tutorialele de pe internet, vei ieși cu siguranță mai ieftin. Manopera constructorului va influența consturile de construcție ale unei case. Manoperele pe care le vei plăti în ridicarea unei case sunt:

  •  costul cu ridicarea casei la roșu și acoperiș
  • costul cu finisajele interioare și exterioare (glet, gresie, faianță, instalații, fațadă)