Florian Anghel, regizor, producător și scenarist, a dezvăluit în interviurile PlayTalk cu Rebeka Pascu cât costă să faci un film în România. Se pot produce pelicule și cu 100.000 de dolari, însă cele foarte apreciate de public depășesc cu ușurință acest prag. Își scot producătorii banii sau nu? EXCLUSIV
Regizorul, producătorul și scenaristul Florian Anghel a vorbit, în cadrul interviurilor PlayTalk cu Rebeka Pascu, despre principala sa provocare în viață: filmul, scenariu și producerea lui. Este preocuparea oricărui cineast pasionat de activitatea lui, ne-a spus invitatul.
Pentru specialiștii în tehnica și în arta cinematografică, producția de film sau seriale este un fel de virus, un fel de boală. Regizorul Florian Anghel ne-a mărturisit că este dependent de cinema, aceasta reprezentând pentru el, dar nu numai o obsesie, chiar dacă este una costisitoare.
Florian Anghel a dezvăluit în interviurile PlayTalk cu Rebeka Pascu că, pentru a face un film sau serial în România, ai nevoie de o sumă importantă de bani. Există producții care sunt lansate pe piață și cu 100.000 de dolari, însă nu ating scopul sau recordul altor pelicule.
Deși costul producției de film este destul de relativ, în calcul intervenind multe detalii, regizorul Florian Anghel ne-a oferit o sumă estimativă, explicând totuși că nimeni nu garantează faptul că îți scoți banii din vânzarea de bilete. Aici intervine, bineînțeles, și conceptul produsului.
„(Costul unei producții – n.r.) este foarte relativ, dar în general un film are un buget între 5.000 de dolari și 1 milion de dolari. Se pot face filme și cu 100.000 de dolari.
Paranormal Activity sau Blair Witch Project, arhicunoscute, s-au turnat cu 500.000 de dolari, pentru că așa au fost concepute – să fie filmate într-un mod realist, ca și cum cineva e într-o pădure cu o cameră și experimentează fenomene horror. Asta a atras audiența și au reușit să scoată foarte mulți bani”, a declarat regizorul Florian Anghel la interviurile PlayTalk.
Nimeni nu garantează însă, că o peliculă va produce și profit. În afara gustului publicului, un element cheie în acest sens, avantajul financiar depinde și de modul în care este conceput produsul propriu-zis.
„Poți face un film de artă pentru festival, unde scopul e de a exprima ceva la un nivel artistic și mai puțin de a monetiza. Sau poți face o rețetă în producția de film pentru a scoate profit. De asta există blockbustere la Hollywood, unde de la câteva sute de milioane de dolari se scot miliarde”, a explicat regizorul Florian Anghel la interviurile PlayTalk.