După cum bine se știe, în baza legii moștenirii, există anumite proceduri legale care trebuie urmate în cazul unei persoane decedate și a urmașilor acesteia, fiind vorba aici despre succesiune. Dar cum aceste proceduri nu sunt fără costuri, este important să știi cât costă să faci o succesiune, în 2024.
Ca în orice stat european, și nu numai, anumie aspecte sunt reglementate printr-un cadru legislativ bine pus la punct, în cazul nostru vorbim, așadar, despre Legea moștenirii, care este vaalbilă și în 2024, cu micile adăugir sau modificări aduse de legiuitor.
După cum bine se știe, în cazul unui deces, cei rămași în urma persoanei decedate, membrii familiei, sau după caz, stipulat testamentar și alte persoane, sunt cele care moștenesc averea, asta însemnând, de fapt, rezerva succesorală, stabilită prin legea amintită anterior. Mai departe, în funcție de forma testamentară (Testament olograf sau Testament notarial), se va trece mai departe la stabilirea celor care vor sta la masa succesorală pentru a împărții bunurile persoanei decedate, iar acestea sunt, după cum urmează, apropos de rezerva succesorală:
Până la a vorbi despre cât costă să faci o succesiune, în 2024, este important de știut și care sunt actele necesare pentru a putea face succesiunea, în mod legal, iar despre ce acte trebuie pentru succesiune, deja am mai vorbit. Acum, referitor la costuri, și anume la cât costă să faci o succesiune, în 2024, trebuie să-ți spunem că variază în funcție de câțiva factori importanți.
Primul, de altfel și cel mai impotnat, este valoarea bunurilor rămase sub forma de moștenire și stabilite prin procedurile de succesiune. Un al doilea factor sunt prețurile pe care birourile notariale le practică, având în vedere că nu există un tarif fix, reglementat.
Dar, cași costuri relative, îți putem spune că un certificat de moștenitor pleacă de la minm 300 de lei și, în unele cazuri poate ajunge și până la 500 de lei.
Așa cum spuneam, nu există un tarif fix, reglementat, astfel că, pe lângă cât costă să faci o succesiune, în 2024, vei mai avea de onorat și plata taxelor notariale, care, așa cum spuneam, diferă de la un cabinet la altul, fiind stabilite pe baza unei grile notariale.
Conform normelor de practică, în situația în care succesiunea nu este soluționată și se prelungește, la mai mult de doi ani de la deces, conform normelor, se vor plăti 1% din valoarea bunurilor imobile către cabinetul notarial. La fel de important este să știi și în cât timp se poate contesta o succesiune, având în vedere că sumele datorate cabinetului pot crește.