Cât costă ora de muncă în România. Câți euro câștigăm pe oră, în comparație cu UE
Cât costă ora de muncă în România. Câți euro câștigăm pe oră, în comparație cu UE. România și Bulgaria sunt codașele Europei la costul orar al forței de muncă.
Cu cât se plătește ora de muncă în țara noastră. Câți euro câștigă românii într-0 oră, în comparație cu salariații din Uniunea Europeană
Cât costă ora de muncă în România, comparat cu restul Europei. Românii și bulgarii sunt situați în coada clasamentului când vine vorba de costul orar al forței de muncă.
Astfel, cele mai scăzute costuri orare ale forţei de muncă au fost înregistrate, anul trecut, în Bulgaria (6,5 euro), România (8,1 euro) şi Ungaria (9,9 euro).
Unde sunt cele mai crescute costuri orare ale forţei de muncă
De partea cealaltă, cele mai crescute costuri orare ale forţei de muncă au fost înregistrate în Danemarca (45,8 euro), Luxemburg (42,1 euro) şi Belgia (41,1 euro), relevă datele publicate de Oficiul european pentru Statistică-Eurostat.
În anul 2020, costul orar mediu al forţei de muncă în industrie a fost de 28,8 euro în UE şi de 34,8 euro în zona euro, în timp ce în construcţii era de 25,6 euro în UE şi de 29 euro în zona euro. De asemenea, în servicii, anul trecut, a fost de 28,2 euro în UE şi de 31,1 în zona euro.
Cu cât a crescut costul orar al forţei de muncă în întreaga economie
Nu în ultimul rând, între anii 2019-2020, costul orar al forţei de muncă în întreaga economie exprimat în moneda euro a crescut la 3,1% în UE şi cu 2,9% în zona euro.
Astfel, în zona euro, costul orar al forţei de muncă a crescut în toate statele membre, cu excepţia Maltei, unde s-a înregistrat un minus 4,7%, Ciprului şi Irlandei (minus 2,7% fiecare). Cea mai mare creştere a fost în Portugalia (8,6%), Lituania (7,5%) şi Slovacia (7%). Cel mai redus ritm de creştere s-a consemnat în Luxemburg (0,5%), Finlanda (0,7%) şi Olanda (0,8%).
Unde s-a înregistrat cea mai mare creștere a costului orar al forței de muncă anul trecut. Ce țări au avut cel mai mic ritm de creștere
Pentru statele membre din afara zonei euro, cea mai mare creştere a costului orar al forţei de muncă exprimat în moneda naţională a crescut anul trecut în toate statele membre, cu excepţia Croaţiei, unde s-a înregistrat un minus de 1%, iar cea mai mare creştere a fost în Ungaria, respectiv 7,9%.
De asemenea, în Bulgaria s-a înregistrat o creștere de 7,8%, Cehia (7,4%) şi România (7,2%). Cel mai mic ritm de creştere s-a înregistrat în Suedia (1,1%) şi Danemarca (2%), mai scrie Agerpres.