Cât costă o zi de spitalizare pentru bolnavii covid-19 la ATI. Suma e uriașă

Cât costă o zi de spitalizare pentru bolnavii covid-19 la ATI. Suma e uriașă
Criza generalizată din spitalele românești. Secțiile ATI nu mai fac față

Spitalele din România, în acest moment, sunt iar supra aglomerate, mai ales pe secțiile ATI. Numărul mare de noi cazuri face imposibilă buna funcționare a acestor secții. Pe lângă asta mai sunt și costurile zilnice cu un pacient în aceste secții, care ajung la sume foarte mari. Toate astea la un loc au generat încă o criză care nu prea are nicio parte pozitivă.

Criza generalizată din spitalele românești. Secțiile ATI nu mai fac față

La data de 11 aprilie datele anunțau cel mai mare număr de pacienți spitalizați la terapie intensivă din cauza infecției cu coronavirus de 1.531 de pacienți. Din noiembrie 2020 până în aprilie 2021, au existat aproximativ o mie de pacienți în stare critică. Odată cu venirea celui de-al patrulea val al pandemiei criza din secțiile ATI a revenit, de data asta mult mai profundă. Medicii spun că acest nou val este mult mai dur și că pacienții în stare gravă sunt din ce în ce mai mulți.

Costul zilnic pentru un pacient covid la ATI este imens

La începutul anului 2021 guvernul a acordat sistemului de sănătate de 2.180 milioane de lei. Mare parte din bani erau pentru achiziționarea vaccinurilor și finanțarea funcționării centrelor de vaccinare. În plus, guvernul are puterea de a utiliza Fondul bugetar de rezervă pentru finanțarea măsurilor legate de controlul și prevenirea infecției cu SARS-CoV-2 care nu sunt acoperite de bugetul curent pentru sănătate. Cât despre secțiile ATI, cheltuielile cu un singur pacient sunt extrem de mari.

Conform unor date recente, bazate pe calculele unei zi de spitalizare la ATI pentru un pacient covid la Institului „Marius Nasta”, costul unei zile de spitalizare la ATI ajunge la aproape 1.500 de euro pe zi. În alte spitale, spun medicii, acest cost poate fi și mai mare de atât. Medicii încearcă din răsputeri să tragă un semnal de alarmă privind acest aspect, dar autoritățile pare că nu iau în seamă.

Costuri ATI pentru cazurile de pacienți covid

Costurile zilnice, de exemplu pentru pacienții covid intubați, pe secțiile ATI, poate ajunge și la peste 15.6 milioane de lei, pentru 1.878 de zile. De cealaltă parte, costul pentru pacienții cu necesar de oxigen la ATi poate ajunge și la peste 6.1 milioane de lei pentru un total de 2.539 de zile de spitalizare,

Secțiile ATI cheltuie pentru pacienții covid cu necesar de mască de oxigen aproximativ 16.6 milioane de lei la un număr de  9.682 de zile de spitalizare. Acolo unde nu au fost necesare măștile, sau suportul de oxigen, ss-au cheltuit aproximativ 16.3 milioane de lei. la un număr de 15.217 de zile de spitalizare.

Cost tratamente medicație în secțiile ATI

De cealaltă parte, îna fară de costurile menționate anterior, mai sunt și cele cu tratamentele de medicație. Astfel că un tratament cu Favipiravir, la un singur pacinet covid, poate ajunge la 490 de lei, dacă se face calculul la cel puțin 10 zile de tratament.

Un alt medicament folosit în secțiile ATI este Remdesivir. Pentru, cel puțin, 5 zile de tratament se cheltuie cu un singur pacient aproximativ 10.085 de lei, iar pentru un tratament cu Tocilizumab, la cel puțin 2 zile de tratament, secțiile ATI cheltuie nu mai puțin de  8.152 de lei.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI