Costurile de întreținere ale unui deținut sunt asigurate din bani publici. Asta înseamnă că și Liviu Dragnea trăiește în penitenciar pe banii contribuabililor români. Cei care sunt trimiși în spatele gratiilor au parte de trei mese pe zi, iar o zi de detenție costă, în multe cazuri, mai mult decât ar cheltui un om cu venituri mici într-o zi normală, în libertate.
În costul final pentru întreținerea unui deținut sunt incluse lumina, căldura, transportul, hrana şi alte bunuri şi servicii de care beneficiază cei care ajung în spatele gratiilor.
Administrația Națională a Penitenciarelor transmitea că, lunar, aceste costuri se ridică la aproape 1.000 de lei. Dar ar fi de precizat că această sumă nu include și salariile personalului închisorii, potrivit Libertatea. Dacă s-ar lua în calcul și aceste sume, atunci costul lunar al unui deținut ar fi mult mai mare.
Suma asigurată lunar de ANP pentru fiecare deținut din România este de 993,98 de lei. Aici intră lumina, căldura, transportul, hrana şi alte bunuri şi servicii de care au parte cei trimiși în închisoare.
Dacă se adaugă și costurile cu plata personalului, atunci suma alocată lunar pentru fiecare deținut urcă la 3.000 de lei.
Dar deținuții care muncesc sau fac dovada că suferă de unele afecțiuni au parte și de suplimente. Medicamentele, de exemplu, sunt asigurate tot din bani publici dacă deținutul declară că are nevoie să fie tratat.
„Tratamentul acordat deținuților este asigurat, în mod gratuit, de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, din diferite surse (Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate și din fondurile unităților din sistemul Administraţiei Naționale a Penitenciarelor”
Administrația Națională a Penitenciarelor
Meniul deținuților este unul variat, ei primesc trei mese pe zi, iar alimentele sunt schimbate constant tocmai pentru a asigura sănătatea deținuților, deci inclusiv a lui Liviu Dragnea.
„Hrănirea zilnică se realizează prin prepararea unor meniuri care se servesc la mic dejun, prânz şi cină. Micul dejun poate fi format din: ceai, brânză, margarină, ou, marmeladă, biscuiți, mezeluri etc. La prânz se prepară două feluri de mâncare, respectiv felul I, ciorbe sau supe, şi felul II, diferite mâncăruri tradiționale: pilaf cu carne, piure cu carne, tocane, ghiveci, mâncare de varză, mâncare de fasole etc. La cină se prepară un fel de mâncare din gama deja prezentată. Precizăm că pentru efectivele de minori se asigură şi desert”
Administrația Națională a Penitenciarelor
Spre exemplu, pentru cele trei mese asigurate pe parcursul zilei, ANP plăteşte, pentru un deţinut, între 3,76 şi 5,51 de lei. De sărbători, fiecărui puşcăriaş i se mai alocă 2,25 de lei, iar pentru bolnavi şi gravide, suma care se dă în plus este între 4,34 lei şi 6,41 de lei.
Preţurile sunt, totuși, mici – dar asta pentru că multe dintre produsele folosite la gătit, legume, fructe, carne, provin din producţia proprie.