Odată cu venirea lunii mai, litoralul românesc a început să-și priemască oaspeții, fie români, fie străini. Dar, spre marea surprindere a acestora, anul 2024 a adus și prețuri pe măsură. Iar dacă te întrebi cât costă o porție de hamsii la mare în 2024, te avertizăm că prețurile au luat-o razna înainte de deschiderea sezonului.
Așa cum redacția noastră a scris, încă din primele zile ale lunii mai constatam că în 2024 prețurile au luat-o razna, și asta cu mult înainte de deschiderea sezonului.
Pentur cei dornici de distracții piperate, reamintim că vor fi tot felul de festivaluri de vară pe litoralul românesc, moduri inedite de a-și petrece vacanța, dar cu ceva costuri.
Dar, deși vorbim de prețuri piperate, turiștii români au ales și în acest sezon stațiunile românești, majoritatea fiind pline, iar weekendurile erau înțesate de oameni pe plaje.
Unii turiști laudă plajele, spunând despre unele dintre ele că sunt exact „ca în Maldive”, odată ajuns aici vei afla și cât costă o porție de hamsii la mare în 2024.
Ne-am obișnuit deja, pe principiul „câte bordeie, atâtea obiceie!”. Așa se face că, dacă ajungi în Mamaia, vei găsi un preț. Dacă mergi pe litoralul românesc, în Eforie, sau Neptun, ai ghicit!, alte prețuri. Dar, la o scurtă analiză, toate au ceva în comun, și anume prețurile au luat-o razna!
Încă din prima zi de sezon, „1 Mai Muncitoresc”, cei care au ajus pe litoral, și dornici de hamsii proaspete și bine prăjite, au fost nevoiți să scoată din buzunar chiar și 50 de lei, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, când o porție era undeva spre 10 lei, oricum mult dacă ne-ați întreba.
Cea mai bună dovadă a faptului că prețurile au luat-o razna, este Cherhanaua Pontica din stațiunea Mamaia, unde la începutul sezonului o porție de hamsie cu usturoi, de 200 grame, ajunsese la 40 de lei.
Mergând în Constanța, la unul din restaurante, turiștii au descoperit că aceleași 200 grame de hamsie costa 45 de lei. Dar, tot atunci, undeva în stațiunea de pe litoralul românesc Agigea, o porție ceva mai mică de hamsie, undeva la 100 de grame, ajunsese la prețul de 22 de lei, ceea ce nu putem numi ieftin. Tot în Agigea, la unul din localuri, aceeași porție de 200 grame costa undeva la 34 de lei.
Concluzia este că „Trai neneacă!”, pe buzunarul românilor, mulți dintre agenții comerciali dând vina pe scumpirea materiilor prime, a facturilor la gaze și energie. Dar, în cele din urmă, buzunarul românului se subțiază considerabil pe litoralul românesc, având în vedere că în alte zone din lume, cu mai puțini bani ai putea să o duci mai bine.