Cât costă o porție de creveți la Taverna Racilor. Nu orice român își permite să mănânce la restaurantul lui Pescobar

de: Anca Lupescu
20 09. 2023

Celebrul restaurant Taverna Racilor a fost închis pe o perioadă de 6 luni, upă ce ANPC a găsit o serie de nereguli. Mulți s-au întrebat cât costă o porție de creveți la Taverna Racilor, restaurantul deținut de Pescobar, pe numele lui real Paul Nicolau, care a devenit foarte popular în Capitală. Mulți care au fost aici s-au plâns de faptul că mâncarea nu este extraordinară, iar prețurile sunt colosale. 

Taverna Racilor, închisă de ANPC pentru 6 luni

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a luat decizia de a închide pentru o perioadă de 6 luni restaurantul Taverna Racilor, din Herăstrău, după ce au descoperit grave nereguli în funcționarea acestuia. Aceste nereguli au inclus aspecte precum:

Igiena alimentară neglijată: Inspectorii au găsit imagini șocante la ultimul lor control, inclusiv scoici în stare de putrefacție, somon acoperit de mucegai și prezența ruginii pe echipamentele din bucătărie.

Lipsa autorizației de la primărie: Taverna Racilor nu deținea autorizația necesară din partea primăriei pentru a funcționa ca restaurant, ceea ce reprezintă o încălcare gravă a reglementărilor legale.

Citește și: ANPC a închis restaurantul lui „Pescobar” din Herăstrău. Mizeria în care era pregătită mâncarea

Probleme legate de etichetare: Restaurantul utiliza materii prime și semipreparate fără etichete de identificare, ceea ce ridică semne de întrebare asupra originii și calității acestor produse.

Igiena generală insuficientă: Condițiile de igienă din spațiul de lucru al bucătăriei erau improprii, iar inspectorii au raportat prezența insectelor vii în unitate.

Informații insuficiente pentru consumatori: Restaurantul nu furniza informații adecvate privind ingredientele conținute de preparate, ceea ce poate pune în pericol sănătatea clienților.

Pe baza acestor constatări, Inspectorii ANPC au luat următoarele măsuri:

  • Au aplicat amenzi contravenționale în valoare de 25.000 lei ca reacție la neregulile constatate.
  • Au oprit definitiv de la comercializare 560 kg de produse alimentare neconforme, evaluate la circa 16.500 lei.

Vezi și: Cum se curăță creveții, de fapt. Așa se mănâncă fructele de mare

  • Au decis oprirea temporară a activității restaurantului până la remedierea deficiențelor semnalate.
  • Au făcut propunerea de închidere temporară a unității pentru o perioadă cuprinsă între 6 luni și 12 luni, în urma abaterilor repetate și a gravității acestora.

Cât costă o porție de creveți la Taverna Racilor, restaurantul lui Pescobar

Restaurantul este unul cu pretenții, lucru pe care l-au aflat și românii care i-au călcat pragul, în încercarea de a se bucura de fructe de mare, după reclama intensă făcută de Pescobar, patronul localului, pe internet. 

Cei care au ajuns aici și au văzut cât costă o porție de creveți la Taverna Racilor, au rămas șocați. Nici nu e de mirare. O porție de creveți mari pe pat de cartofi (300 g de creveți și 150 g de cartofi) costă 61 de lei.

O porție de creveți mari pane costă 57 de lei, iar o porție de creveți pane în sos srilankez costă 71 de lei.

Cantitatea de creveți din fiecare fel de mâncare este de 300-350 de grame.

Vezi și: Cum se prepară creveții. Cât timp trebuie să-i ții pe foc, de fapt. Sigur ai greșit, de asta nu au ieșit gustoși

O porție de creveți în sos de vin și usturoi (250 g de creveți) costă 66 de lei, iar o porție de 250 de grame de creveți la grătar costă 67 de lei.

De departe, cele mai scumpe preparate din meniul restaurantului sunt platourile pentru mai multe persoane. Un platou pentru 4 persoane poate ajunge și la 631 de lei. 

Prețurile sunt ridicate, în comparație cu alte restaurante de fițe din București, însă pot fi justificate de faptul că fructele de mare costă mai mult. Totuși, mulți români care au fost la restaurant s-au arătat dezamăgiți de mărimea porțiilor și de calitatea mâncării. 

Acum, restaurantul va trebui să facă modificările necesare pentru a fi redeschis după perioada de 6 luni în care va sta închis pentru public, din cauza neregulilor găsite de inspectorii ANPC. 

Reacția lui Pescobar după ce restaurantul său a fost închis de ANPC

Vezi și: Rețeta de creveți prăjiți în unt și răsturnați în mujdei de usturoi

De altfel, Pescobar, patronul localului, a vorbit pe Tik Tok despre situație, precizând că restaurantul nu este închis.

„Vreau să dezmint cele mințite. Taverna Racilor nu este închisă. Ea acum trei luni de când sunt pozele și filmulețele a fost închisă activitatea pentru o zi. Am rezolvat neregulile, am sunat la ANPC (…) dar nu s-a găsit niciun pește putrezit, nu s-au confiscat 500 de kg de pește.

Așa că, vă așteptăm cu rezervare la Taverna Racilor. Vindem între 1000 și 1500 de kg de pește și fructe de mare pe zi. Lumea poate să mai greșească, am plătit toate amenzile, am reglat tot și n-am avut niciodată vreun caz de toxiinfecție alimentară”, a spus Paul Nicolau.