Cât costă o asigurare facultativă a locuinței în 2023. Suma pe care o primești în caz de cutremur major sau alte catastrofe naturale

de: Sabina Anastasia
15 02. 2023

România nu este deloc scutită de producerea de cutremure cu impact major, dovadă fiind chiar evenimentele din ultimele zile. Chiar și așa, puțini cetățeni au apartamentele sau casele asigurate la stat. Află în rândurile de mai jos cât costă o asigurare facultativă a locuinței în 2023. Cum o poți folosi în cazul unui dezastru.

În lumina ultimelor evenimente ce s-au produs pe plan internațional, precum și național, românii au început să-și pună numeroase întrebări privind siguranța lor. Țara noastră este destul de expusă în fața seismelor. Activitatea seismică înregistrată în perioada 13-14 februarie pe teritoriul autohton a fost cea mai intensă din ultimele două secole.

Ce despăgubiri primesc românii în cazul unui cutremur

Chiar și așa, puțini sunt oamenii care și-au asigurat apartamentele sau casele. România este statul cu cel mai mic grad de asigurare, din acest punct de vedere, la nivel european. Media europeană de asigurare în caz de dezastru se ridică la 63 de procente, potrivit celor mai recente date.

Dintre cele 9, 6 milioane de locuințe din România, doar aproximativ 20% sunt asigurate, potrivit președintelui Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare (UNSAR), Alexandru Ciuncan. Asta înseamnă, cu alte cuvinte, că una din cinci locuințe are o poliță obligatorie.

În țara noastră, există două tipuri de asigurări pe care românii le pot plăti cu scopul de a primi despăgubiri în cazul producerii unui dezastru natural: asigurarea obligatorie și asigurarea facultativă. Cea obligatorie acoperă despăgubiri în caz de cutremure, inundații și alunecări de teren.

Prima de asigurare, în cazul producerii unuia dintre dezastrele anterior enumerate, poate să varieze. În cazul locuințelor construite din materiale rezistente, prima este de 20 de euro pe an, suma asigurată ridicându-se până la maximul de 20.000 de euro. Pentru locuințele construite din materiale mai puțin rezistente, prima este de 10 euro pe an, iar despăgubirile se pot ridica până la maximum 10.000 de euro.

Cât costă o asigurare facultativă a locuinței în 2023

Pe lângă asigurarea clasică, există și o asigurare facultativă la care cetățenii pot apela pentru a primi bani în cazul producerii de distrugeri într-o situație de dezastru. Asigurarea facultativă acoperă toate tipurile de dezastre – naturale sau nu. Spre deosebire de cea obligatorie, nu prezintă o sumă limită pentru achitarea despăgubirilor.

„Asigurările facultative sunt asigurările prin care se pot acoperi, în general, toate riscurile asupra unui imobil: incendiu, trăsnete, explozie, fenomene naturale, inundații, avarierea instalațiilor de apă”, a explicat directorul executiv al unei firme de asigurări, Cosmina Priporeanu-Dinu, într-o intervenție televizată la Antena 3.

Prețurile pentru asigurarea facultativă sunt ceva mai piperate decât în cazul celei clasice. Concret, dacă un român vrea să-și asigure un apartament construit în anul 1980, a cărui valoare se ridică la suma de 60.000 de euro, care conține bunuri de 20.000 de euro, trebuie să achite peste 100 de euro statului român.

Citește și: Măsuri speciale în zona Olteniei după cutremure. Ce au montat specialiștii în zona epicentrului

Suma de 100 de euro acoperă atât asigurarea obligatorie, cea clasică, în valoare de 20 de euro, a locuinței cetățeanului, cât și asigurarea facultativă. În cazul exemplificat, prețul unei asigurări facultative în anul 2023 este în valoare de 85 de euro.