Pe 9 martie este ziua în care cei 40 de Sfinți Mucenici sunt prăznuiți de Biserica Ortodoxă. În această perioadă, gospodinele și celebrii bucătari se întrec în rețete de mucenici, care mai de care mai sofisticate. Dar, îi puteți găsi, și gata preparați, deși, cam scumpi, în brutăria din București a actriței Laura Cosoi. Solista Elena Merișoreanu ne-a dezvăluit, exclusiv pentru Playtech Știri, cum îi prepară ea, rapid și la jumătate de preț.
Actrița Laura Cosoi deține, de câțiva ani, un vestit lanț de brutării, în București. În această perioadă, în ofertă sunt și tradiționalii mucenici moldovenești. Care arată îmbietor, fiind presărați cu nucă, din belșug. Dar și prețul este pe măsură, așa că mulți rămân cu privitul:
”Mucenicii moldovenești costă 86 de lei kilogramul, sunt foarte gustoși, azi vin la centre după ora 14.00, se dau imediat”, ne-a declarat vânzătoarea.
La aflarea prețului piperat, solista Elena Merișoreanu, gospodină desăvârșită, a exclamat:
”Ferească Dumnezeu, păi, de ce să dau banii pe mucenicii gata făcuți, când pot să îi fac eu? E foarte scump. Nu mă pun pe mine în situație, dar cine își permite? Chiar dacă ai un salariu bun, vă permiteți să dați banii? Își permit un bugetar și un pensionar?
Soțul mi-a cumpărat, zilele trecute, din supermarket, cu 5 sau cu 6 lei bucata mucenici moldovenești, au venit deja însiropați. Nouă ne plac mai mult mucenicii muntenești, care se fac și în Ardeal, de unde sunt eu, adică cei cu zeamă”, ne-a declarat solista, în exclusivitate pentru Playtech Știri.
Elena Merișoreanu ne-a oferit rețeta ei rapidă de mucenici muntenești, cu zeamă, venind astfel în ajutorul gospodinelor care nu au mult timp pentru gătit:
”Acele opt-uri din cocă eu le cumpăr din supermarket, sunt în jur de 10 lei, iau două pungi, ca să dau și de pomană, căci va fi și Sâmbăta Morților. Îi voi prepara, mâine, căci azi merg la două filmări. Deci, pun mucenicii la fiert, în apă. Între timp, pregătesc nuca, pe care o fărâmițez bine, cu o sticlă, în blender se face praf, așa că evit.
Separat fac o zeamă, din nucă, vanilie, răzătură de coajă de lămâie, scorțișoară măcinată fin și zahăr, după gust. Nuca o iau cu 40 de lei kilogramul, dar folosesc nici jumătate din ea. Nu mi-o aduce nimeni de la țară, în Ardeal nu prea sunt, o iau din București”.
Elena Merișoreanu este însă uimită și de prețurile, din piață, la verdețurile de primăvară. Susține că n-ar plăti nici în ruptul capului peste 30 de lei pentru un kilogram de urzici. Asta nu înseamnă că le-a exclus din meniu. A găsit însă varianta gratuită:
”Ca să nu dau atâția bani, pe urzici, l-am rugat pe un vecin să-mi culeagă din pădure. Mi-a adus o plasă plină, sunt curate, le-am și preparat, o minunăție, cu mămăliguță caldă, au multe vitamine!”.