Săptămâna trecută, Emmanuel Macron și Vladimir Putin s-au întâlnit la Kremlin pe tema crizei ucrainene. Vizita lui Macron avea loc la o zi, după vizita în Ucraina. Cu toate acestea, masa la care au stat liderul de la Kremlin și Macron a ajuns subiect de discuții. Unicitatea acestui moment constă în faptul că, antreprenorul Renato Pologna s-a lăudat cu construcția imensei mese de la Kremlin.
Imaginea cu Vladimir Putin și Emmanuel Macron stând la cele două capete ale unei mese imense a făcut înconjurul lumii. Imensa masă de la Kremlin este creația companiei Cantù conduse de antreprenorul italian Renato Pologna.
„Am mobilat și o întreagă clădire din Kremlin.”, se laudă Renato Pologna în presa italiană. Într-un interviu acordat de Renato Pologna publicației „Corriere dela Sera”, acesta spune că el este cel care a făcut acea masă albă foarte lungă care i-a ținut la distanță pe cei doi șefi de stat.
Conform antreprenorului, masa are șase metri lungime și 2,60 metri lățime, și este făcută din lemn masiv. „Blatul este o piesă unică, foarte dificil de manevrat. Lăcuit alb cu profile din foiță de aur și decorațiuni realizate manual pe partea superioară.”, mai spune Renato Pologna.
Deși, inițial, se zvonea că masa a fost expre comandată, datorită pandemiei și a păstrării distanței, italianul Renato Pologna dezminte acest aspect, declarând că masa a fost creată în urmă cu 25 de ani, când nici nu se punea problema de covid.
„Poate că și-a servit scopul, dar cu siguranță durata nu are nimic de-a face cu pandemia. Am făcut-o acum 25 de ani!”, declară antreprenorul italian Renato Pologna pentru Corriere dela Sera.
Celebra masă, mai spune Pologna, este o mică parte din lucrările pe care le-a făcut pentru una dintre clădirile Kremlinului în anii ’95-’96-’97. „Este vorba de clădirea pe care o puteți vedea în spatele Mausoleului lui Lenin, care sunt acum birourile președintelui și reședința prezidențială”, spune antreprenorul. Cldirea la care face referire, are 7.000 de metri pătrați și este pe două etaje.
„Era o sală mare cu celebra fotografie Putin-Macron și apoi multe alte încăperi, inclusiv Catherine Hall, unde a avut loc una dintre reuniunile G8 în 1997.
A fost o lucrare complet la cheie. Mobilier, pardoseli, tâmplărie, toate corpurile de iluminat, șeminee, tavane din ghips, finisaje din marmură pe pereți etc.”
Cât despre costul celebrei mese albe, antreprenorul italian Renato Pologna spune că astăzi ar putea valora și 100.000 de euro, dacă Putin ar dori să o vândă.
Antreprenorul italian a lucrat alături de tatăl său, în cadrul companiei, până la decesul acestuia. Antreprenorul Virgilio Pologna a murit în 2020, la vârsta de 86 de ani în clinica din Lugano, unde era internat de ceva timp. A început cu lustruirea, apoi a creat Silik și a fost primul care a exploatat marele potențial al piețelor externe.
Virgilio Pologna, născut în 1933, a fost fondator al Silik și apoi al Oak in Cantù. Avea 86 de ani și ar fi împlinit 87 de ani în luna august. Virgilio Pologna a lăsat în urmă copiii Renato și Antonella și nepoții Greta, Viola și Guido. Originar din Buglio in Monte, în provincia Sondrio, s-a mutat în Cantù în anii 1950, la vârsta de 17 ani.