Cât costă lemnele pentru iarnă în 2022. Preţurile au crescut, din păcate
Creșterea dramatică a prețurilor la energie îi determină pe oameni să se orienteze către încălzirea cu lemne. Situația a dus la o penurie care a dus la creșterea prețului lemnului de foc, cel puțin în ultimele luni. Din ce în ce mai mulți români se plâng de aceste creșteri. Așa că am încercat să aflăm cât costă lemnele pentru iarnă în 2022.
Criza energetică alimentează goana după lemnele de foc, aruncând prețurile în aer
În România acestor zile extrem de delicate, oamenii se grăbesc să găsească alternative pentru a-și încălzi locuințele înainte de o iarnă care se anunță grea.
La începutul acestui an, acest lucru a fost evident în creșterea vânzărilor de sobe pe lemne în țară. Acum, graba pentru lemnele de foc face ca furnizorii să lucreze la viteză maximă.
Aceștia se luptă să țină pasul cu cererea, potrivit rapoartelor din teren. Comercianții nu reușesc să satisfacă cererea din cauza ofertei limitate cauzate de invazia Ucrainei. O altă cauză sunt costurile ridicate de transport.
Un alt efect este și invazia cumpărătorilor chinezi de pe piața europeană. Acest lucru a dus la o explozie a prețurilor, astfel încât nici această alternativă nu mai este viabilă din punct de vedere financiar.
Prețul unui palet de doi metri cubi de lemn de esență tare a costat anul trecut aproximativ 500 de lei tona. În prezent, acesta a ajuns la „145, fără TVA, și se duce la 275-300, prețurile fără TVA”, a declarat Vasile George, responsabil producție Drecția Silvică Prahova, conform Antena 3.
Această grabă a făcut ca unii furnizori de lemn de foc să lucreze cu liste de așteptare, iar alții să deservească doar clienții obișnuiți.
Furnizorii anunță cât costă lemnele pentru iarnă în 2022
Pe fondul acestei crize, și a cererii tot mai mari de lemn de foc, furnizorii încearcă să facă față. Dar, conform acestora, capacitatea de furnizare a materialului lemnos depinde de ceilalți factori, precum carburantul.
De aici, spun ei, și creșterea prețurilor în aceastî perioadă. Vasile George, responsabil producție Drecția Silvică Prahova, în același interviu, declară că „Un lot de 23 de metri cubi ar ajunge unei familii întregi pentru un sezon de iarnă. Costul s-ar ridica la aproximativ 4.500 de lei.”
Nici în celelalte zone din țară, unde există comercializare de material lemnos pentru foc, lucrurile nu stau altfel. Creșteri de prețuri sunt înregistrate, inclusiv în județul Argeș, dar și în vestul țării.
Când și cum se va stabiliza prețul pentru lemnul de foc, nu se știe. Ceea ce este clar, totuși, este că în această iarnă românii vor trece printr-o perioadă extrem de grea.