Laptele de bivoliță și produsele derivate sunt din ce în ce mai căutate de români, astfel că a crescut și numărul fermierilor care au astfel de animale. Dacă în anii trecuți nu mulți se încumetau să crească bivoli, în prezent sunt aproximativ 17.000 de astfel de animale în România. Cu cât se vinde un litru de lapte de bivoliță sau un kilogram de brânză.
Pe lângă laptele de vacă și cel de capră, laptele de bivoliță a început să fie la mare căutare în România. Crescătorii de bivoli preferă să proceseze laptele și să vândă produsele obținute, decât să vândă laptele ca atare procesatorilor. Fermierii care produc cașcaval sau brânză nu fac față comenzilor, în timp ce procesatorii le oferă doar 5 lei pe litrul de lapte, dacă îl vând ca atare.
Numărul fermierilor care cresc bivoli a crescut în ultimul an, aceștia fiind încurajați și prin subvenții, oferite pentru protejarea speciei. Cei care au astfel de animale și le înscriu în Registrul Genealogic primesc un sprijin financiar suplimentar. Astfel, ajutoarele pot ajunge la 500 de euro pentru crescătorii de bivoli.
”Este sprijinul cuplat de 168 de euro pe animal, 100 de euro, cu războiul din Ucraina, ANT-ul 98 de Euro și 200 de Euro pe cap de animale pentru animalele pe cale de dispariție”, a explicat Cătălin Andrei Zanc, președintele Asociației Crescătorilor de Bivoli din Transilvania, pentru Știrile Pro TV.
Mulți dintre cei care cresc bivoli preferă să vândă laptele și produsele lactate la poartă sau prin anunțuri pe internet. Astfel, o sticlă de doi litri de lapte de bivoliță proaspăt, neprocesat și nepasteurizat se vinde direct de la producător cu 15 lei, adică 7,5 lei pe litru. În supermarketuri, laptele de bivoliță ambalat și pasteurizat, cu 6,2% grăsime, are un preț de pornire de 20 de lei litrul, dar poate ajunge și la 25 de lei, în funcție de magazin și de producător.
Telemeaua din lapte de bivoliță are un preț de 40 de lei pe kilogram la producători, în timp ce brânza dulce, proaspătă, se vinde cu 30 de lei kilogramul. Și carnea de bivol este căutată, iar un kilogram costă 25-30 de lei. Și cașcavalul, laptele bătut sau smântâna din lapte de bivoliță se vând foarte bine.
În unele zone din România, precum Țara Lăpușului, creșterea bivolilor este o activitate practicată de generații întregi, iar unii oameni au păstrat tradiția și cresc în continuare aceste animale, ba chiar au dublat numărul bivolilor din gospodărie în ultimii ani.