În ultima perioadă, prețurile la alimente au crescut constant, iar salariile românilor nu mai țin pasul cu aceste creșteri. De asemenea, prețurile au crescut considerabil și la legume.
Legumele și fructele se numără printre cele mai cumpărate alimente în perioada verii. Majoritatea românilor preferă să cumpere din piață, direct de la producător. În Piața Pucheni, prețurile au luat-o razna.
Dacă doriți să cumpărați un kilogram de vinete, va trebui să scoateți din buzunar între 1,7 lei și 2,5 lei. De asemenea, un kilogram de roșii costă 4 – 5 lei, în funcție de producător, iar un kilogram de ardei costă 5 lei.
În piața agroalimentară din Brașov, marfa nu mai trece prin mâna unor intermediari, așa că prețurile sunt decente. Față de marile piețe agro-alimentare din Brașov, legumele se vând cu circa 25% mai puțin.
Potrivit proprietarului pieței, Constantin Codreanu, marfa este adusă la Brașov direct de la producătorii din zona legumicolă de la Matca. În piața din Autogara 3, roșiile și castraveții se vând cu 3 lei/kg și vinetele cu 7 lei/kg.
Citește și: Cât costă acum laptele în supermarketuri. Prețurile au scăzut de la 1 august
„Nu avem marfă de import în această piață, care nu este la fel de gustoasă și de aceeași calitate. Aducând direct de la producători, putem vinde marfa la un preț accesibil tocmai pentru a veni în sprijinul brașovenilor în aceste vremuri când toate prețurile au explodat, iar veniturile au scăzut. Totodată, mai multor persoane nevoiașe le-am oferit legume gratuit, fiindcă ar fi mare păcat să ținem marfa, să se învechească și apoi să o aruncăm”, a spus Constantin Codreanu.
Ministerul Agriculturii a anunțat că prețurile a 14 produse alimentare de bază au scăzut deja cu până la 50%, după intrarea în vigoare, la 1 august, a Ordonanţei de Urgenţă nr. 67/2023 pentru ieftinirea alimentelor.
Potrivit actului normativ, este vizată limitarea adaosurilor comerciale practicate în procesarea şi comercializarea unor produse alimentare esenţiale, cu scopul scăderii preţurilor pentru aceste categorii de produse şi, implicit, cu scopul creşterii puterii de cumpărare a populaţiei, pentru o perioadă de trei luni.
„Mă bucur să văd că măsurile luate prin acest act normativ au un impact pozitiv asupra economiei româneşti şi că, împreună cu reprezentanţii supermarket-urilor, producători şi procesatori, am reuşit să găsim o soluţie viabilă care a dus la stoparea creşterii preţurilor la alimentele de bază şi la creşterea puterii de cumpărare pentru românii cu venituri mici şi medii. (…)”, a declarat Florin Barbu, ministrul Agriculturii, potrivit Agerpres.