Cât costă gigacaloria la Brașov din octombrie 2021. Oamenilor nu le-a venit să creadă suma
Autoritatea Națională de Reglementare în Energie a aprobat scumpirea gigacaloriei livrate de toate CET-urile din țară, măsură ce afectează milioane de români. Mulți dintre noi vor fi nevoiți să stea în frig, pe perioada iernii, pentru că nu au cu ce să-și plătească întreținerea pentru apartamente. Cele mai mari creșteri ale gigacaloriei au numeroase orașe, precum Oradea, Arad, Bârlad sau Brașov, acesta din urmă înregistrând o creștere uriașă! Oamenilor nu le-a venit să creadă suma.
Cât costă gigacaloria la Brașov, chiar din această lună?
ANRE a publicat recent lista cu noile preţuri la gigacalorie. Din nefericire pentru locuitorii orașelor mari, creșterea este halucinantă! Spre exemplu, în Brașov, gigacaloria ajunge să coste, din octombrie 2021, o sumă extrem de mare, în condițiile în care mai toate s-au scumpit. Acum, locuitorii orașului de sub Tâmpa trebuie să facă față scumpirilor la gigacalorie.
Orașul de sub Tâmpa ocupă un loc fruntaș
Braşovul se numără printre judeţele cu cea mai mare creştere a preţului la gigacalorie, după cum reiese din lista publicată de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei. ANRE a aprobat recent noile preţuri pentru energia termică produsă de centralele din marile oraşe.
Astfel, din tabel reiese că preţul pe megawatt-oră (MWh) produs de Bepco SRL şi livrat Serviciului Public Local de Termoficare Braşov a crescut de la 173,90 lei la 325,56 lei, potrivit Adevărul. Cum explică reprezentanții instituției aceste majorări de prețuri la gigacalorie?
Prețul la gigacalorie a luat-o razna
ANRE a precizat că aceste creşteri sunt cauzate de majorarea preţurilor la materiile prime, în unele situaţii chiar şi cu peste 100%. Astfel, prețurile la gazele naturale livrate din reţeaua de distribuţie au luat-o razna! S-au scumpit cu 120%, iar în cazul celor livrate din reţeaua de transport, creşterea a fost chiar de 140%.
Ce alte scumpiri s-au mai făcut
Mai mult, și preţul certificatelor de dioxid de carbon care trebuie cumpărate de producători s-a majorat cu 45% faţă de preţul luat în calcul la ultima ajustare de bonus şi preţ al energiei termice. Cel mai probabil, locuitorii orașului Brașov nu vor plăti aceste preţuri, deoarece autorităţile locale suportă o parte din costuri. Măsura este valabilă în aproape toate oraşele din ţară, aşa cum se întâmplă chiar şi în acest moment la Braşov.
Reamintim că Autoritatea Națională de Reglementare în Energie a aprobat scumpirea gigacaloriei livrate de toate CET-urile din România. Cele mai mari creșteri au fost înregistrate în Oradea, Arad și Bârlad sau Brașov, a anunțat ANRE.
Unde s-a majorat cu 96%?
Ca să ne facem o părere, agentul termic livrat de SC Rulmenți SA Bârlad se scumpește cu 96%, adică de la 158 de lei la 310 lei. În ceea ce privește orașul Arad, gigacaloria va costa cu 95 % în plus, adică de la 163 de lei la 318 lei, iar Termoficare Oradea a majorat tot cu 95%, de la 160 de lei la 313 lei.
„Aceste creşteri se datorează unei creşteri medii a preţului gazelor, de circa +120% pentru gaze naturale livrate din reţeaua de distribuţie, de +140% a preţului gazelor naturale livrate din reţeaua de transport şi cu circa +23% a preţului cărbunelui, faţă de valorile luate în calcul pentru bonusul şi preţurile energiei termice valabile până la 31 octombrie 2021”, a explicat ANRE.
În cazul Capitalei, ANRE a aprobat o creștere de 86,58% a prețului gigacaloriei produse de Electrocentrale București, adică de la 176,55 de lei la 329,41 de lei.