Este oficial! S-a aprobat scumpirea gigacaloriei în România. Oradea, Arad şi Bârlad vor înregistra creșteri uriașe

Este oficial! S-a aprobat scumpirea gigacaloriei în România. Oradea, Arad şi Bârlad vor înregistra creșteri uriașe
Este oficial! S-a aprobat scumpirea gigacaloriei în România. Oradea, Arad şi Bârlad vor înregistra creșteri uriașe

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie a aprobat scumpirea gigacaloriei livrate de toate CET-urile din țară. Cele mai mari creșteri de au fost înregistrate în Oradea, Arad și Bârlad, potrivit unui comunicat de presă, transmis joi de ANRE.

ANRE a aprobat scumpirea gigacaloriei în toată țara

De precizat este faptul că acesta nu este prețul final plătit de populație. Reprezintă doar prețul la care centrala livrează agentul termic. De asemenea, la acesta se adaugă și tarifele de transport și distribuție. Primăriile decid, din prețul final, care sunt subvențiile acordate populației.

Prin urmare, agentul termic livrat de SC Rulmenți SA Bârlad se scumpește cu 96%, adică de la 158 de lei la 310 lei. CET Arad va livra gigacaloria cu 95 % în plus, adică de la 163 de lei la 318 lei, iar Termoficare Oradea cu o majorare tot de 95%, de la 160 de lei la 313 lei.

„Aceste creşteri se datorează unei creşteri medii a preţului gazelor, de circa +120% pentru gaze naturale livrate din reţeaua de distribuţie, de +140% a preţului gazelor naturale livrate din reţeaua de transport şi cu circa +23% a preţului cărbunelui, faţă de valorile luate în calcul pentru bonusul şi preţurile energiei termice valabile până la 31 octombrie 2021”, explică ANRE.

Pentru București, ANRE a aprobat o creștere de 86,58% a prețului gigacaloriei produse de Electrocentrale București, de la 176,55 de lei la 329,41 de lei.

A crescut și prețul certificatelor de dioxid de carbon

Alte creșteri mari de prețuri vor fi la  Thermoenergy Group Bacău, Electroenergy Sud Giurgiu şi Bepco Braşov, cu 87% în cazul fiecărei centrale, Moderncalor Botoșani cu 94%, CET Grivița, Vest Energo CET Militari și Enet Focșani, cu 86% fiecare.

Mai mult de atât, au crescut și prețul certificatelor de dioxid de carbon. Acestea trebuie cumpărate de producători. Prețul lor a crescut cu 45% față de prețul luat în calcul la ultima ajustare de bonus și preț al energiei termice.

„Facem precizarea că preţurile de livrare a energiei termice din centralele de cogenerare aprobate nu sunt preţurile de furnizare a energiei termice către populaţie. Preţul de livrare a energiei termice din centrale de cogenerare este luat în considerare la formarea preţului local al energiei termice livrate de operatorul SACET, care înglobează pe lângă acest preţ şi preţul de producere în centralele termice ale operatorului SACET (altele decât cele pentru care s-a emis decizia de preţ astăzi), precum şi tarifele de transport şi distribuţie a energiei termice.

Acest preţ local se transmite spre avizare la ANRE, după care se aprob゠de Consiliul local al UAT. De asemenea Consiliul local al UAT are în atribuţii şi aprobarea preţului local pentru populaţie rezultat prin diminuarea preţului local cu valoarea subvenţiei acordate în funcţie de posibilităţile bugetului local, potrivit legii”, mai spun reprezentanţii reglementatorului.

Cele mai mici scumpiri s-au înregistrat la CET Craiova, de 21 % și CET Govora, de 22%.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI