29 oct. 2021 | 15:26

Când va scădea preţul gigacaloriei în Capitală. Anunţul făcut de Nicuşor Dan

News
Când va scădea preţul gigacaloriei în Capitală. Anunţul făcut de Nicuşor Dan
Vine iarna, iar în București este frig în apartamente

Se apropie iarna, iar Capitala este într-o criză a agentului termic. Sunt cartiere întregi care, în urma unor avarii, nu beneficiază nici de căldură și nici de apă caldă. În același timp, locuitorii Bucureștiului sunt îngrijorați de noile prețuri la gaze. Astăzi, edilul Capitalei, Nicușor Dan, a făcut câteva declarații menite să mai liniștească bucureștenii.

Vine iarna, iar în București este frig în apartamente

În ultimele zile locuitorii din București au mari probleme cu apa caldă și căldura. În mai multe zone din Capitală, din cauza unor defecțiuni tehnice la infrastructura și-așa învechită, nu au nici căldură în calorifere, și nici apă caldă. O astfel de situație, care durează de cel puțin 3 zile, este în cartierul Militar.

Tot aici, datorită faptului că CET-ul care alimentează cu agent termic cartierul este privatizat, s-ar putea ca locuitorii să primească foarte puțină căldură. Motivația directorului CET Vest Energo, privatizat, sunt lipsa banilor ce trebuiau să vină de la Primăria Capitalei. În cartierul Miliari, din Capitală, locuiesc aproximativ 60.000 de români care ar putea să sufere de frig în această iarnă.

„Nu mai am gaz. Am avut contracte încheiate ca să cumpăr. Dar din cauză că n-am primit banii la timp, n-am putut plăti. Am de primit 29.221.867 lei de la RADET (care a falimentat și încă nu și-a îndestulat furnizorii înscriși la masa credală – n.red.).

În plus, Termoenergetica SA n-a plătit facturile aferente lunilor martie, aprilie, mai, iunie, iulie și august și septembrie. La data de 8 octombrie (vineri – n.red.) aveam de primit de la Termoenergetica SA 22.570.928 lei”, a precizat Constantin Bucur.

Nicușor Dan anunță un preț mic pentru gigacalorie

După mai multe zile în care nu se știa mai nimic despre demersul PMB referitor la noile prețuri ale gigacaloriei, astăzi într-o conferință de presă, Nicușor Dan a făcut câteva declarații clarificatoare pe această temă. În primă fază, spune Nicușor Dan, se va plăti un preț pe gigacalorie până la 1 ianuarie, ulterior, prin suplimentarea de fonduri, se va plăti un preț mai mic.

Înaintea suplimentării, PMB plătește subvenții de aproximativ 900 de milioane de lei. Nicușor Dan a mai declarat că se va mai putea ridica subvenția cu alte 200 de milioane de lei.

„Acum, până la 1 noiembrie, prețul real al gigacaloriei este 206 lei producția, 220 lei distribuție și transport, la care se adaugă TVA-ul de 19% la fiecare dintre ele, reprezentând cu tot cu TVA un preț de 506 lei gigacaloria. Din acești 506 lei, oamenii plătesc 164 lei, iar restul de 340 sunt plătiți de către Primăria Municipiului București. Pentru moment avem informații doar în ceea ce privește producția, adică prețul de producție, conform informației oficiale de la ANRE. Astfel, gigacaloria este acum 329 lei, plus TVA de 19%.

Conform unei legi din această vară, din ianuarie TVA va fi de 5% pentru producția și pentru transportul de energie termică. Deci o să avem o diminuare din punct de vedere al TVA. Începând din noiembrie gigacaloria va fi 329 lei + 19% TVA, iar din ianuarie o să fie 329 lei + 5% TVA.

A mai rămas componenta de transport și distribuție. Azi e 220 lei + TVA de 19%. Chiar azi este o ședință a consiliului de administrație al Termoenergetica. Termoenergetica se va duce la ANRE cu prețul său de transport plus distribuție, care va trebui să fie aprobat de către ANRE. În momentul acela o să avem două prețuri totale: un preț total până în ianuarie și un preț total din ianuarie încolo”, a explicat Nicușor Dan.

Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
Horoscop săptămâna 26 aprilie - 2 mai. Vești grozave pentru 4 zodii. Au noroc pe toate planurile
Click.ro
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea care i-a schimbat viața
Digi24
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham actualizează planul pentru funeralii
Digi24
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile Unica
Unica.ro
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews
Este OBLIGATORIU în România. Sistemul se aplică în toată țara
Capital.ro
Mulţi români au nume de floare. Lista numelor care se serbează în Duminica Floriilor
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
VESTEA MOMENTULUI! Este vorba de ION ILIESCU
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro