Cât costă, de fapt, kilogramul de cireșe care e vândut în România cu 150 de lei. Profitul e fabulos

de: Alexandra Chivu
06 05. 2020

Cireșele, cele mai scumpe trufandale. Un singur lucru, însă, stă în calea fericirii: 150 de lei, care ar fi trebuit să fie, de fapt, o nimica toată. Costul real al acestor fructe, vândute în România la suprapreț.

Cât costă kilogramul de cireșe care e vândut în România cu 150 de lei

Nu avem cu toții un cireș în curte..sau o curte, căci daca am avea..tot nu am vinde roadele falnicului pom cu 150 de lei kilogramul. Cu toate acestea, cu pofta nu te poți lupta, iar cireșele sunt unele dintre fructele aflate la mare căutare în rândul românilor. Deși mulți așteptau cu nerăbdare apariția lor în piețe, puțini își permit să le și cumpere. Pentru unii comercianți, aceste fructe sunt o adevărată rampă de lansare într-ale afacerilor. După ce importă kilogramul de cireșe cu 7 lei, îl vând pe piețele românești cu 150 de lei, cel puțin în piețele din Capitală. Adaosul este imens și transformă banalele cireșe în fructe de lux.

„Astea care sunt cu 150 de lei sunt cireşe aduse din import. Un euro, un euro jumătate, mai mult nu e kilogramul de cireşe. (…) Eu nu cred că o să dau cireşele mai scumpe de 5 lei (kilogramul), că nu am cum”, a declarat Gheorghe Voica, un pomicultor din Argeș, citat de Mediafax.

Mai avem de așteptat pentru cireșele românești

Așadar, pentru cireșele românești mai avem de așteptat. Soiurile de mai nu s-au copt încă, iar pomicultorii români susțin că cele mai gustoase sunt cele de iunie și iulie. Cât despre prețul la care se vor vinde, rămâne de văzut. Cert este că nu vor depăși costul celor de import.

„De bună calitate, în piaţă, cărnoase, roşii şi mari sunt cireşele de iunie şi iulie. În colecţia de soiuri de la Piteşti nu există niciun cireş copt la ora asta. Nici cele de proastă calitate nu pot să spun că (sunt coapte n,r.), poate în sudul ţării la Giurgiu, dar nu cred că există un soi de cireş”, a declarat Mihail Coman, cercetător la Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură din Argeş.