Cât costă cea mai scumpă cafea din lume. Procesul incredibil prin care e produsă

de: Anca Lupescu
19 02. 2024

Știi cât costă cea mai scumpă cafea din lume? Prețul pentru o ceașcă de cafea poate ajunge la 45 de lei în România și mulți deja au gustat-o. Este făcută printr-un proces dificil, de aici și prețul exagerat de mare.

Ce este Kopi Luwak

Kopi Luwak este o cafea rară, cu un proces de producție neobișnuit. Aceasta este obținută din boabe de cafea parțial digerate de civeta de palmier sau pisica indoneziană (un animal arboricol) și apoi excretate. 

Cu toate că prețul său este destul de ridicat – un kilogram poate ajunge la 400 de euro – iubitorii de cafea sunt dispuși să plătească pentru această experiență exotică.

Vezi și: Unde se ţine cafeaua, de fapt, pentru a-i menţine aroma cât mai mult timp. Aşa rămâne proaspătă

Românii sunt tot mai deschiși să experimenteze bucătăria și băuturile din alte culturi, iar restaurantele din țară răspund cererii, aducând în meniuri preparate exotice din diverse colțuri ale lumii. 

Kopi Luwak este cea mai exclusivistă (și cea mai scumpă) cafea din lume. Principalul factor al prețului său ridicat este metoda neobișnuită de producție.

Cât costă cea mai scumpă cafea din lume și cum e produsă

Un kilogram dintr-o astfel de cafea costă 400 de euro, iar în România o singură ceașcă ajunge la aproape 50 de lei.

Este produsă din boabe de cafea care au fost parțial digerate de civeta de palmieru sau pisica indoneziană și apoi eliminate prin excreție. Sună destul de dezgustător, dar stratul exterior al boabei de cafea este îndepărtat în timpul procesării și boabele rămase sunt complet curățate înainte de a fi prăjite și trimise.

Vezi și: A lăsat o ceașcă plină ochi cu cafea măcinată pe un raft în bucătărie. După 7 zile a încercat să-și facă o cafea, dar ceva inevitabil s-a întâmplat

În ciuda unor neînțelegeri, Kopi Luwak nu este de fapt un tip de cafea, ci mai degrabă o metodă de producție. Prin urmare, gustul poate varia semnificativ în funcție de sursa boabelor și procesul de prăjire. 

Gustul  este remarcabil de puțin amărui și are arome intense. Are un profil de gust complex, fiind neted, pământos și dulce, cu o notă de ciocolată.

Totul despre civeta de palmier

Din cauza popularității sălbatice a Kopi Luwak, mai multe plantații cresc aceste animale, uneori în condiții deplorabile, pentru a produce Kopi Luwak. 

Pe lângă faptul că este inuman, acest lucru duce la o cafea inferioară, deoarece sistemul digestiv al animalului este afectat de o dietă dezechilibrată. 

Parte din magia Kopi Luwak provine de la enzimele sănătoase ale acestui animal. Dacă dieta este deficitară, acest proces enzimatic nu va fi eficient.

Civeta de palmier, cunoscută și sub numele de pisica indoneziană (Paradoxurus hermaphroditus), este un animal arboricol din familia Viverridae, care face parte din ordinul Carnivora. 

Vezi și: Greșelile care transformă cafeaua într-o otravă. E bine să ocolești aceste obiceiuri

Această specie este răspândită în regiunile cu păduri de foioase și mixte din Asia, inclusiv în Indonezia, Filipine, Indochina, India, Sulawesi, Palawan, Moluccas și China, fiind întâlnită chiar și la altitudini de până la 2400 de metri. 

Civeta de palmier este înrudită cu alte specii precum zibeta, geneta, mangustele, dihorul și ratonul.

Civeta de palmier are un corp lung și compact, cu o lungime de 43-71 de centimetri, o greutate cuprinsă între 1,5 și 4,5 kilograme și o coadă lungă de 40-66 de centimetri. 

Blana este alcătuită din fire de păr aspru, cu nuanțe de culori cenușiu-maroniu, având dungi negre pe partea dorsală și neagră pe partea ventrală și pe zona capului, iar pe față prezintă pete albe și negre, creând o mască facială asemănătoare celei a dihorilor.