Cât costă bradul de Crăciun care va fi montat în decembrie 2024 în Piața Constituției din București. E mai scump decât cel de anul trecut

de: Violeta Badea
01 11. 2024

Bradul de Crăciun din Piața Constituției, vedeta Târgului de Crăciun organizat de Primăria Municipiului București prin CREART, va costa anul acesta peste 33.000 de euro doar pentru montare și demontare. Suma depășește bugetul alocat anul trecut, iar cheltuielile pentru împodobirea Capitalei rămân astfel printre cele mai ridicate din țară.

Costuri mai mari pentru bradul de Crăciun

În fiecare an, Primăria Capitalei alocă sume importante pentru amenajarea Târgului de Crăciun, iar 2024 nu face excepție. Contractul pentru montarea și demontarea bradului a fost atribuit direct de Centrul de Creație Artă și Tradiție (CREART), instituția subordonată Primăriei București, companiei Escape Group SRL, care se ocupă de montajul decorurilor de amploare. Valoarea contractului, de peste 33.000 de euro, depășește suma plătită anul trecut, care se ridica la aproape 29.000 de euro.

Bradul de Crăciun va fi construit dintr-o structură metalică acoperită cu cetină naturală și decorat cu ornamente specifice sărbătorilor de iarnă. Înălțimea impresionantă și amplasarea în Piața Constituției îi asigură un loc central în peisajul festiv, însă costurile ridicate au atras atenția. Firma care a câștigat contractul are experiență în montarea decorurilor în diverse locații bucureștene, inclusiv Arena Națională și mall-ul Sun Plaza.

Montajul bradului și luminile inteligente ale Bucureștiului

Decorarea festivă din Piața Constituției include și două instalații luminoase inteligente, achiziționate recent de CREART pentru suma de peste 1.600 de lei. Fiecare instalație măsoară 45 de metri și este echipată cu 600 de LED-uri capabile să redea milioane de culori. Controlul luminilor se poate face prin Wi-Fi, iar acestea sunt compatibile cu asistenți vocali precum Google Assistant și Alexa, oferind personalului o mare flexibilitate în setarea atmosferei festive.

Bradul va fi amplasat între 13 și 26 noiembrie, iar demontarea este programată între 3 și 10 ianuarie. Noile decorațiuni de anul acesta, incluzând și luminițele inteligente, subliniază orientarea Capitalei spre un decor modern, chiar dacă implică costuri ridicate, achiziționate din bugetul public.

Citește și Când se deschid marile târguri de Crăciun din Europa în 2024. Calendarul complet!

Comparativ cu anii precedenți: costuri ridicate în București

Anul trecut, costurile montării și demontării au fost cu aproximativ 5.000 de euro mai mici decât cele actuale, iar cheltuielile pentru decorațiunile de Crăciun continuă să atragă atenția opiniei publice.

De exemplu, Buletin de București a arătat în 2023 cum CREART a cumpărat prin achiziție directă trei brazi mai mici, amplasați la Aeroportul Otopeni pentru a promova târgul, fiecare la un preț de peste 4.500 de euro.

Comparativ, alte instituții din țară au cheltuit sume mult mai mici pentru brazi de dimensiuni similare. De exemplu, Radio România a plătit doar 260 de euro pentru un brad, iar Universitatea Națională de Arte a achiziționat unul pentru 170 de euro.

Deși costurile mai mari pot fi justificate de complexitatea amplasamentului din Piața Constituției și dimensiunile impresionante, publicul și-a exprimat adesea nemulțumirea față de aceste cheltuieli din fonduri publice.

Astfel, tradiția decorării Bucureștiului rămâne o prioritate a municipalității, însă costurile ridicate stârnesc întrebări despre gestionarea bugetului.

Cu toate acestea, decorațiunile luminoase și bradul masiv aduc un aer festiv Capitalei și oferă locuitorilor și turiștilor o experiență memorabilă.

Citește și Cât costă kilogramul de carne de porc “în viu” cu două luni înainte de sărbători. Românii se pregătesc deja pentru Crăciun!