Cât costă acum pământul în România. Mulţi regretă că l-au vândut ieftin în trecut, puteau face bani frumoşi
S-au dus vremurile în care oricine putea cumpăra pământ în România la prețuri foarte joase. Lucrurile nu mai stau deloc așa, iar acum mulți se întreabă cum ar putea să își cumpere o bucată de pământ fără să vândă o altă proprietate. De asemenea, proprietarii care au vândut la prețuri de nimic își regretă amarnic decizia. Aceleași pământuri și-au dublat, dacă nu triplat valoarea.
O bucată de pământ în România a ajuns să coste o avere
Cine caută să își cumpere pământ în România știe că prețurile nu sunt deloc mici. De fapt, cele mai recente date publicate la nivel european arată că prețurile au crescut față de anii trecuți. Cei care și-au vândut hectare au făcut-o pe mărunțiș, când putea să se îmbogățească.
Este bine știut faptul că piața imobiliară din România a explodat. La fel s-a întâmplat și cu terenurile agricole.
Acum, trebuie să plătești mii de euro pentru un singur hectar de teren agricol, iar prețul terenurilor din țară crește în fiecare an, conform datelor publicate de Eurostat.
De exemplu, în 2020, prețul pentru un hectar agricol era de 7.163 de euro. Cu un an mai târziu, în 2021, prețul pentru aceeași bucată de pământ a crescut la 7.601 euro.
Românii care își caută teren s-au obișnuit cu prețurile și evoluția lor, însă în țări precum Franța, Ungaria sau Bulgaria, aceeași bucată de pământ poate fi și cu 1.000 de euro mai puțin.
Alte țări europene au prețuri mult mai mici
De exemplu, în Bulgaria, un hectar de teren arabil costa acum 2 ani 6.096 de euro. Și în Franța lucrurile stau mult mai bine: aceeași bucată de teren agricol costă la francezi 5.187 de euro.
Dar nu sunt singurele țări unde oameni chiar își permit să aibă pământ. În Croația, Slovacia, Lituania, Estonia sau Letonia, prețurile sunt mult mai accesibile decât în România.
În 2023, în România, pământul a ajuns să coste o avere.
De exemplu, cinci hectare de teren agricol sunt vândute pentru 110.000 de euro. Asta ar însemna aproximativ 22.000 de euro pentru un hectar agricol.
Dacă asta este o excepție, alții cer cam 6.500 de euro pentru un hectar, însă poți găsi și prețuri de până la 5.000 de euro, în zone de lângă Arad sau Tulcea.
Bineînțeles, când vine vorba despre terenuri arabile, cele mai scumpe prețuri sunt în București-Ilfov. Găsești un singur hectar la prețuri care pot depăși chiar și 10.000 de euro.
În Nord-Vestul țării poți găsi pământ la prețuri mai accesibile, care pornesc de la 6,000 de euro. Totuși, și în această zonă au crescut prețurile față de anul 2020. Mulți dintre proprietarii care au vândut pe sume de nimic își regretă amarnic decizia, având în vedere că acum putea lua bani frumoși de pe urma terenurilor.