Cât costă 400 de grame de cașcaval în supermarketurile din Bulgaria. Prețurile sunt mai mari decât în România

de: Stan Nicu
03 03. 2023

Am aflat cât costă 400 de grame de cașcaval în supermarketurile din Bulgaria. Prețurile sunt mai mari decât în România, astfel că vecinii noștri acuză lanțurile de retail că distorsionează prețul alimentelor și trimite spioni și în România.

Bulgaria a depășit România la prețurile la alimente. Cât costă cașcavalul la vecini

Lanțurile de retail din Bulgaria, care controlează mai bine de jumătate din piața produselor alimentare, distorsionează prețurile și împing în sus prețul la alimente, anunță Stoil Alipiev, președintele Comisiei pentru Protecția Consumatorilor (CCP) din Bulgaria.

Conform șefului CCP, marile lanțuri de magazine oferă informații înșelătoare sau neadevărate în ceea ce privește prețul, dar și cantitatea alimentelor.

Supermarketurile din Bulgaria își păcălesc clienții

Totodată, produsele importate din Turcia, Grecia și alte țări sunt prezentate ca fiind bulgărești, mai precizează Stoil Alipiev.

De asemenea, ministrul Economiei și Industriei din Bulgaria, Nikola Stoyanov, a precizat faptul că în ultimul timp a avut mai multe întâlniri cu marile lanțuri de magazine, precum și cu producătorii pentru a discuta despre prețul alimentelor.

Bulgaria vrea să stopeze practicile incorecte

„În calitate de ministru, am declarat că voi apăra afacerile, dar afacerile trebuie să respecte o etică, de aceea nu voi face compromisuri când vine vorba de practici incorecte pentru oameni.

Fiecare participant de pe lanțul de aprovizionare dă vina pe ceilalți, chiar dacă toată lumea recunoaște că este o problemă. Vom căuta informații pe canalele oficiale pentru a vedea cine are dreptate”, a spus Stoyanov.

Cât costă cașcavalul în Bulgaria

Prețul cașcavalului, spre exemplu, în Bulgaria, este mai mare ca în România. Doar 400 de grame de cascaval se vinde în Bulgaria cu aproximativ 16 leva, ceea ce înseamnă în jur de 40 de lei.

„Producătorii sunt îngroziți atunci când li se cere să dezvăluie prețurile la livrare pentru că se tem că vor fi eliminați din lanțurile distribuitorului”, a spus Gechev.

Pachetul de 400 de grame de cașcaval are un preț la producător de 8,04 leva, însă ajunge în magazin cu un preț de 15,99 leva, a subliniat ministrul Agriculturii din Bulgaria.

Bulgaria vrea să învețe din România

„Avem informații despre prețurile produselor în străinătate, și de aceea am cerut atașaților comerciali să strângă informații pentru că nu putem fi siguri cu privire la informațiile pe care le primim de la public”, a adăugat ministrul, potrivit Agerpres.

Astfel, autoritățile bulgare au hotărât să trimită atașați comerciali prin străinătate pentru a colecta date privind prețurile din alte țări și pentru a le face publice.

Bulgarii vor monitoriza prețurile din Germania, Austria, Franța, România, Grecia, Republica Cehă, precum și din Croația.