Cât costă 1 kg de roșii direct din solar. Samsarii le măresc prețul considerabil la piață

Cât costă 1 kg de roșii direct din solar. Samsarii le măresc prețul considerabil la piață
Ce trebuie sa stii despre rosiile din solar

Roșiile sunt unele dintre cele mai versatile legume, consumate la scară largă în întreaga lume. Unii le preferă în salate, în timp ce altora le place să le adauge în ciorbe, tocănițe etc. Putem adăuga literalmente roșii la orice, începând de la ketchup, supe, până la produse de bază precum orez sau omlete. Deși au un aspect plăcut pe tarabele din piață, multe dintre ele provin din solar. Te-ai întrebat vreodată cât costă 1 kilogram de roșii direct de la sursă?

Ce trebuie să știi despre roșiile din solar

Lipsa unor depozite frigorifice în care să își păstreze produsele proaspete mai multe zile îi forțează pe legumicultorii români să găsească soluții rapide pentru valorificare. Așa ajung la mâna samsarilor, care vând în piețe roșii la prețuri exorbitante.

Tertipuri folosite de samsari

De pildă, în cel mai mare bazin legumicol din Buzău, producătorii depind de intermediari. Foarte puțini cultivatori din județ au contracte cu marile lanțuri de magazine prin care să își valorifice recoltele. Mulți sunt forțați să vândă legumele către samsari, care cumpără ieftin şi vând marfa la prețuri piperate. Astfel, clienții iau roșiile la prețuri duble sau triple.

„Noi ca să mai vindem la piață, la câte legume facem, nu reușim. De multe ori intermediarii câștigă mai mult ca noi, noi avem investitie mare în spate”, a declarat Ionel Mușătoiu, la Antena 3.

Legumicultorii români spun că renunță la culturi

Din păcate, costurile de întreținere au crescut enorm, agricultorii se văd nevoiți să renunțe la culturile lor: „O să mai vedem ce e mai rentabil. Am avut și varză, și roșii, pepeni, care nu au dat randament. Mai câștigat eram dacă puneam porumb. Renunț la ele, nu mă mai chinui. Cheltuială mare pe un hectar”, a explicat legumicultorul. Iar cei care nu vor să aibă intermediari vând legumele pe marginea străzii.

Cu cât se vinde 1 kg de roșii în piață

În această perioadă, beneficiarii programului Tomata își expun recoltele în piață. Cel puțin teoretic, prețurile legumelor ar fi trebuit să fie mult mai mici. În realitate, un kilogram de roșii se vinde cu 5-6 lei, deşi, de la poarta solarului, acestea pleacă la preț de 2 lei şi 50 de bani! O altă neregulă la care apelează samsarii este otrăvirea legumelor, din dorința de a le vinde la un preț mare, deși nu sunt în totalitate coapte. Tocmai de aceea, ei folosesc tot felul de soluții, pentru ca roșiile să crească mari într-un timp foarte scurt și să le vândă la suprapreț.