Este perioada din an în care gospodinele pregătesc bunătățile pentru cămară, iar printre acestea se numără și varza murată. Multă lume se întreabă cât conservant se pune la varza murată și cât de sănătos este, de fapt. Unii bucătari nu recomandă folosirea acestuia.
Există unele ingrediente care nu se folosesc niciodată atunci când preparăm varza murată. Este vorba despre sarea fina. Atunci când facem varza murată trebuie să punem doar sare grunjoasă, în jur de o lingură pentru fiecare litru.
Sarea fină nu este deloc recomandată, deoarece schimbă radical gustul verzei. De asemenea, varza nu va rezista la fel de mult dacă folosim sare fină în loc de sare grunjoasă. Un alt ingredient pe care nu este bine să-l folosiți este hreanul, pentru că va întări frunzele de varză.
Varza murată este una dintre cele mai sănătoase și delicioase gustări, fiind și una dintre cele mai simple și comune modalități de procesare a legumelor pentru depozitarea pe termen lung.
Atunci când este fermentată, leguma își păstrează valorile nutriționale și calitățile, dar devine bună pentru consum pentru o perioadă mai lungă de timp. Se poate servi cu carne sau alte feluri principale.
Există diverse rețete pentru a prepara varza murată, iar din ce în ce mai multe gospodine folosesc conservant pentru varza murată pentru a evita „floarea” la murături. Cantitatea de conservant diferă, în funcție de rețetă și cantitate. Însă, de regulă, se folosește circa 20 de grame la un litru de zeamă.
Tot mai multe gospodine folosesc conservant la plic, cumpărat din comerț, pentru a nu se strica murăturile. Din nefericire, astfel de conservanți conțin un aditiv E211, benzoat de sodiu.
În cazul în care sunt consumați frecvent, astfel de conservanți pot provoca diverse alergii foarte grave sau intoleranță respiratorie. De asemenea, în unele țări a fost interzisă folosirea acestuia, deoarece s-a considerat că face parte din categoria aditivilor cancerigeni.
Majoritatea bucătarilor cu experiență nu recomandă folosirea conservanților la plic. În schimb, oțetul este un ingredient foarte bun, datorită proprietăților sale naturale și a acidității care împiedică apariția „florii” la varza murată.
Sarea are proprietatea de a absoarbe apa și de a împiedica bacteriile să se înmulțească, în timp ce uleiul se folosește des pentru a opri dezvoltarea mucegaiului. Extrem de important pentru varza murată este amestecul de usturoi, sare și mărar.
Un conservant natural foarte bun este cimbrul. De asemenea, cuișoarele, boabele de muștar, rozmarinul sau salvia sunt foarte folosite. Înainte de a le folosi, este important ca acestea să fie uscate și puse în butoiul cu varză cu tot cu tulpină.
În cazul în care ați observat că varza murată are o zeamă tulbure, se pot adăuga astfel de conservanți naturali pot fi adăugați și în timpul sezonului rece. Conservanții naturali se recomandați, deoarece nu provoacă boli sau diverse alergii.
Citește și: Cum se face corect saramura pentru varza murată? Așa nu se va mai înmuia, rezistă toata iarna