Ce salarii au angajații de pe RATB în comparație cu un casier sau un vatman. Suma crește datorită bonurilor și primelor, care pot însemna și 150% din salariu, conform realitatea.ro.
Un caz important ce are în vizor RATB s-a petrecut în 2015 unde trei directori demiși cu doi ani în urmă au fost repuși în funcție. Este vorba de Florinel Badea, Virgil Chiru şi Constantin Duchin care au fost despăgubiți cu valoarea salariului pe 20 de luni, a primelor de sărbători și a numeroaselor sporuri, plus tichete de masă primite. Liderul Sindicatelor Transporturilor din București susținea atunci că: „foştii directori aveau în jur de 6.000-7.000 de lei, salariul de încadrare, fără indemnizaţii de conducere şi spor de vechime”. Salariile șoferilor sunt de 3.000 de lei, la care se adaugă sporurile și primele. Vasile Petrariu, lider al Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti: „Majoritatea drepturilor din contractul colectiv de muncă sunt cele prevăzute de legislaţia în vigoare. Mă refer la Codul Muncii. Clar că nu beneficiază un singur salariat de toate cele 54 de sporuri”.
În acest context, un șofer din banii de RATB de la primărie se duce doar pe bonusuri. Primele de vacanță sunt 80% din leafa de pe o lună, iar la final de an se acordă al 13-lea salariu. De asemenea, nașterea unui copil este răsplătită cu 1.850 de lei. Cornel Pieptea: „Într-adevăr, conform contractului colectiv de muncă, la nivelul RATB-ului, sporurile, primele şi bonificaţiile sunt în cuantum de 164 de milioane de lei. Asta pentru cei 10.600 de angajaţi. Trebuie ţinut cont că cei 4.000 de angajaţi care sunt şoferi, vatmani lucrează în condiţii speciale”.
-spor de noapte – 25%
-spor de sărbători legale – 100%
-spor pentru ore suplimentare – 100%-150%
-spor de vechime – 5%-25%
-spor de conducere – 16%-18%
-primă anuală – echivalentul unui salariu
-primă de Paşti, Crăciun – 500 de lei
-primă de vacanţă – 80% din salariu
-primă pentru naşterea unui copil – 1.850 lei
-primă pentru şoferi – 3 zile în plus de concediu anual
sursa: raport AMRSP