Cât câștigă un poștaș în România în 2022: „S-au mărit salariile pentru prima dată în ultimii 15 ani”
Cât câștigă un poștaș în România în 2022? Timp de foarte mulți ani, chiar și după privatizare, angajații Poștei Române nu au mai beneficiat de majorări salariale. Din fericire, directorul general al companiei anunță vești bune pentru angajații săi, de la 1 august. Noile modificări vin pe fondul unei reveniri din punct de vedere financiar al companiei, mai spune Valentin Ștefan. Tot același director a explicat și cât câștigă un poștaș în România în 2022.
Angajații Poștei Române vor avea salarii mai mari. Cât câștigă un poștaș în România în 2022?
După mai bine de 15 ani în care Compania Poșta Română a încercat să se redreseze, fiind chiar în pragul falimentului, directorul companiei anunță vești bune.
„(..) de la 1 august, am reușit să mărim salariile. Este pentru prima oară, în ultimii 15 ani, când facem acest lucru”, a spus Valentin Ștefan, directorul Poșsta Română.
Invitatul celor de la Profit.ro, Valentin Ștefan a recunoscut faptul că sunt mulți angajați care decid să părăsească compania, în condițiile în care salariul mediu este de 1.900 de lei, bani în mână.
Pe de altă parte, încercând să dovedească ca se plătește bine, a dat exemplul unei angajate care ar fi câștigat aproape 6.000 de lei, cu tot cu ore suplimentare.
Cu alte cuvinte, dacă un angajat face ore suplimentare, bonificația acestuia crește considerabil. Cu toate că a anunțat majorări salariale directorul companiei nu dat și un procent sau o sumă clară.
Dar, partea evidentă este că sunt sute de angajați ai Poștei Române care pleacă din companiei din cauza salariilor mici și a orelor de muncă extrem de multe.
Compania a fost la un pas de faliment
În perioada anilor 2009-2010, Poșta Română a ajuns în pragul falimentului, acumulând datorii de aproape un sfert de miliard de lei. În 2010 era al treilea an în care datoriile se înmulțeau, iar compania nu avea o soluție de a ieși din criză.
„Cauzele situației actuale sunt semnarea unor contracte de achiziții în anul 2008. Valoarea contractelor este de peste 300 de milioane de euro, care depășește capacitatea financiară de plată a CNPR.
Creşterea numărului de personal şi a cheltuielilor salariale aferente, implementarea necorespunzătoare a măsurilor prevăzute în strategia de privatizare aprobată prin HG 1134/2008, amânarea deciziilor privind construcţia şi automatizarea centrelor regionale de tranzit”, arata conducerea Postei la acel moment.
Guvernul de la aatunci, condus de Emil Boc, spunea că era nevoie de o schimbare totală în ceea ce privește business-ul companiei. Cât în ceea ce privește redresarea, erau nevoie de aproximativ 70 de milioane de euro.
Era nevoie de acești bani, în contextul pierderilor de exploatare de aproape 250 de milioane de lei. Deși cu mari probleme, și cu o previziune a liberalizării pieței, compania a reușit să se redreseze. Dar nu în totalitate. Parte din datorii erau încă active, dar statul reușea să intervină.