Ultimii ani au venit cu scumpiri masive în ceea ce privesc alimentele, dar și energia sau serviciile. Unele prețuri sunt de-a dreptul exorbitante, iar românii resimt acest lucru de fiecare dată când merg la cumpărături. De exemplu, mulți nu își vor putea permite să aibă de Paște un cozonac pe masă, iar asta pentru că prețurile au explodat. Iată cât au ajuns să coste cozonacii înainte de Paște 2024.
Cozonacii sunt nelipsiți de pe masa de Paște, însă anul acesta, românii se vor gândi de două ori înainte să achiziționeze preparatul tradițional.
Prețurile la cozonaci și la carnea de miel au explodat în pragul sărbătorilor de Paște. De fapt, un cozonac simplu a ajuns să coste 100 de lei, în timp ce unul artizanal și sofisticat poate costa și 500 de lei, asta în condițiile în care salariul minim pe economie în România anului 2024 este de 3.300 de lei brut.
Mulți oameni vor renunța la cozonacul tradițional de Paște în acest context. În supermarketuri, un cozonac costă în jur de 70-100 de lei.
Nici varianta de a îi face acasă nu este una prea bună, pentru că ingredientele sunt foarte scumpe. Un kilogram de nucă ajunge până la 80-90 de lei, în timp ce untul poate costa și peste 20 de lei.
Nu e de mirare că oamenii renunță la acest desert tradițional anul acesta.
Pe de altă parte, cei care își permit pot cumpăra cozonaci artizanali cu fistic, glazurați cu ciocolată și alune sau cu tot felul de inserții.
Prețurile pornesc de la 150 de lei și pot ajunge până la 400 de lei pentru un cozonac de un kilogram.
Vezi și: Rețetă specială de cozonac pentru Paște. Cum trebuie să împletești aluatul, de fapt
Românii pot să comande cozonaci de la magazinele de specialitate sau brutării sau pot să îl găsească în supermarket.
În piața obor, un cozonac moldovenesc costă 100 de lei, în timp ce la unele cofetării, prețul ajunge chiar și la 200 de lei kilogramul.
Cozonacii din supermarketuri, care vin ambalați, se pot găsi și la prețuri de 15-20 de lei, însă aceștia conțin coloranți, conservanți, pudră de zer, agenți de umezire, emulsifianți și corectori de aciditate, adică ingrediente deloc naturale.
Pe de altă parte, pasca și cozonacul cu ciocolată au un preț de pornire de la 110 de lei. Schimbările fiscale adoptate în 2024, cum ar fi creșterea TVA-ului pentru produsele care conțin zahăr (de la 10g la 100g) și criza globală a cacao-ului, ar putea influența puterea de cumpărare a românilor.
Materia primă s-a scumpit cu aproape 10%, așa că prețul produselor care conțin zahăr cresc și ele.
Un cozonac de la patiseriile sau cofetăriile celebre din București costă între 70 și 150 de lei. Alte cofetării vând cozonaci de la 200 de lei kilogramul.