Cât au ajuns să coste alimentele pentru un grătar de weekend: o caserolă cu mici, pâine, muștar și salată
În weekend-ul trecut, datorită temperaturilor relativ mai ridicate, mulți au decis să iasă la iabă verde, la un picnic cu familia și apropiații. Ca în fiecare an, în această perioadă, mai ales dacă a fost și cald, zonele expre amenajate au fost luate cu asalt de turiștii de ocazie, înarmați cu mici, bere și voie bună. Numai că anul acesta voia bună a cam fost umbrită de prețuri. Așa am aflat cât au ajuns să coste alimentele pentru un grătar de weekend: o caserolă cu mici, pâine, muștar și salată.
Voia bună de la picnic a cam fost umbrită de prețuri
Nebunia acestor zile a dus la creșterea prețurilor într-un progres fără precedent, în unele cazuri scumpirile fiind cu până la 30-40%, la mai toate alimentele, inclusiv cele de bază. Românii asistă neputnicioși la aceste scumpiri ieșite de sub control, iar în unele cazuri fiind nejustificate nici chiar de creșterea prețului la combustibili și nici de cele la gaze sau energie electrică.
Unul din alimentele care în trecut era extrem de accesibil tuturor este banalul mic, iar alături de o bere rece, făcea deliciul fiecăruia dintre noi atunci când ne strângeam cu familia sau prietenii în jurul grătarului la un picnic de weekend. Astăzi, din păcate, micii și berea au ajuns să fie considerate, relativ, alimente de lux, dacă ținem cont cât au ajuns să coste alimentele pentru un grătar de weekend, și anume o caserolă cu mici, pâine, muștar și salată.
Cât costă o caserolă cu mici, pâine, muștar și salată
Mergând în magazine vom constata că o caserolă cu mici, pâine, muștar și salată au ajuns să coste aproximativ 50 de lei. Dacă mai pui și ceva carne în plus, și câteva beri, ajungi să scoți din buzunar până la aproximativ 100 de lei. În trecut, cu aceeași bani puteai cumpăra mult mai mult, ba îți mai și rămânea de băgat în congelator pentru un următor picnic în weekend cu prietenii.
Vezi și: Cât costă un kilogram de cartofi noi în 2023. Preţurile din pieţe i-au speriat pe români
Micii au ajuns lux și la terase
Așa cum scriam recent un bucureștean a trăit pe propria piele noile prețuri pentru patru mici, două beri și alte câteva produse, la una din terasele din București, costul total al consumației ajungând la 140 de lei. Motivul pentru care a plătit atât, a fost și sugestia de bacșiș făcută de local, mai exact i s-a sugerat un bacși de 17 lei. Mai multe detalii regăsiți în articolul publicat aici.
Criza prețurilor nu se oprește în acest an
Deși ne-am dori ca o caserolă cu mici, pâine, muștar și salată să coste puțin, din păcate realitatea ne dovedește că ceea ce știam ca prețuri va deveni istorie. Economiștii, din păcate, trag semnale de alarmă, cerând guvernanților să intervină și să stopeze aceste creșteri galopante care nu fac altceva decât să demonstreze cât de jos a ajuns puterea de cumpărare a leului românesc și cât de devalorizat este.
Acest fenomen ar putea continua și pe parcursul următoarelor luni din 2023, în raport cu rata inflației, diminuarea profitabilității economiei românești și pe fondul crizei generalizate ca urmare a conflictului din Ucraina. Exporturile din România ar putea scade, iar asta ar însemna o altă pierdere financiară pentru statul român care ar putea ajunge în imposibilitatea de a-și onora datoriile interne, precum și ratele la împrumuturile externe făcute până la această oră. Deși salariul minim brut a crescut, la fel și pensiile, sumele nu ajung să acopere aceste majorări de prețuri, indiferent de ce categorie socială am discuta, ceea ce poate duce la mari probleme de oridin social.