14 mart. 2024 | 13:49

Cât a fost pensia medie lunară în România, la final de 2023. Au fost și mai mulți pensionari declarați

Social
Cât a fost pensia medie lunară în România, la final de 2023. Au fost și mai mulți pensionari declarați
INS: „Pensia medie lunară și pensia medie de asigurări sociale de stat au crescut comparativ cu același trimestru”

La începutul acestui an, INS a publicat raportul ultimului trimestru din 2023, iar datele arată cât a fost pensia medie lunară în România, la final de 2023, dar și numărul total al beneficiarilor sistemului de pensii, raportul scoțând în evidență și că au fost și mai mulți pensionari declarați.

La final de 2023, a crescut numărul total de pensionari

Deși România a trecut din nou printr-o situație de criză economică, și cu o lege a pensiilor încă în dezbateri, raportul publicat recent de INS arată, surprinzător, o creștere a pensiei lunare medie cu cel puțin 0.4%, la finalul trimestrului IV din 2023.

În acest context, mai arată același raport, inclusiv numărul pensionarilor a crescut, astfel că numărul mediu al pensionarilor în trimestrul IV a fost de 4.981 de persoane, iar INS spune că este „în creştere cu două mii persoane faţă de trimestrul III 2023”.

În aceeași ordine de idei, a crescut și numărul mediu al pensionarilor de asigurări sociale, cu o creștere de cel puțin 5.000 de persoane, astfel că numărul total a fost de 4.606 pensionari de asigurări sociale.

INS anunță cât a fost pensia medie lunară în România, la final de 2023

Deși a existat o situație de criză, mai ales datprată deficitului bugetar, încă nerezolvat nici în prima parte a acestui an, INS anunță cât a fost pensia medie lunară în România, la final de 2023. Astfel că, la acest moment vorbim de o creștere a pensiei medii lunare la 2009 lei. INS mai precizează și care a fost în trimestrul IV și raportul dintr pensia medie lunară nominală pentru limita de vârstă și câștigul salarial mediu, astfel că procentul de 47,5% arată o scădere față de trimestrul al III-lea din același an, care era de 50.4%.

”Comparativ cu trimestrul al – IV- lea al anului precedent numărul mediu de pensionari a scăzut cu 11 mii persoane, iar cel al categoriei aparținând asigurărilor sociale de stat a crescut cu 2 mii persoane.

Pensia medie lunară și pensia medie de asigurări sociale de stat au crescut comparativ cu același trimestru al anului precedent, cu 13,9% , respectiv cu 13,0%.”, se arată în raportul INS.

A intrat în vigoare noua lege a pensiilor și normativele de calcul

La finalul anului trecut noua lege a pensiilor, care aduce cel puțin 10 noi modificări, intra în vigoare, iar efectele ei s-au regăsit în piață de la 1 ianuarie 2024. În aceeași linie, în februarie erau publicate în Monitorul Oficial și normativele pe baza cărora se vor calcula din acest an toate pensiile existente.

Tot de la începutul acestui an, pensionarii au beneficiat deo primă majorare a sumelor cu 13,5%, urmând ca din septembrie, pe baza noii formule de calcul, să se mai facă o nouă majorare.

Noua lege a pensiilor stipulează în termeni clari că în fiecare an se vor face două majorări, la începutul anului prima, și în septembrie a doua, în corelare directă cu rata inflației (ca și până acum), dar și ținând cont de alți factori sociali și economici.

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Două zodii din horoscop își împlinesc un vis în săptămâna 13-19 mai. Vor primi o veste complet neașteptată
Click.ro
Șofer român de TIR mort în Belgia după un incident șocant: Un capac de canal aruncat de pe un pod i-a trecut prin parbriz
Digi24
Istoricul Yuval Harari, despre adevăratele intenții ale lui Putin: „Dacă este lăsat, vom vedea din ce în ce mai mulți Putini în lume”
Digi24
Meghan Markle a făcut senzație în Nigeria cu rochia ei! Cum a apărut îmbrăcată soția Prințului Harry / FOTO
Unica.ro
Trăistariu, vorbe grele după Eurovision. De ce a ajuns concursul o catastrofă
EVZ.ro
Adevărul despre Andreea Liptak, după 12 ani! De ce a plecat din televiziune! A fost sau nu dată afară!
Spynews
Schimbare pentru cei care au PERMIS CATEGORIA B. Decizia oficială a intrat deja în vigoare
Capital.ro
Horoscop 13 mai 2024. Berbecii vor fi plini de energie și determinare, Racii iau decizii înțelepte
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
Noi taxe și impozite pentru români. Ce biruri pregătește Guvernul
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cine este Nemo, artistul elvețian care a câștigat Eurovision 2024. A spart trofeul pe scenă la câteva secunde după ce l-a primit / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro