01 iun. 2022 | 18:19

Cât a ajuns să coste un souvlaki în 2022, în Grecia. Diferență majoră față de anul trecut

News
Cât a ajuns să coste un souvlaki în 2022, în Grecia. Diferență majoră față de anul trecut
Cât costă acum un souvlaki din cauza inflației

Sezonul estival se aproprie cu pași repezi, iar una dintre cele mai căutate mâncăruri este souvlaki, alături de shaorma și kebab. Acestea sunt specifice restaurantele grecești, iar proprietarii iau în considerare impactul potențial dăunător al inflației, scrie Reuters.

Prețurile Souvlaki cresc în continuare

Lipia cu carne la grătar, cu salată, cartofi, iaurt și diferite sosuri este cea mai căutată „gustare” în plin sezon estival. Cu toate acestea, inflația a lovit dur, iar prețurile medii pentru souvlaki au depășit cu mult recordurile.

Acum, un souvlaki poate fi cumpărat cu 3,30 euro în zona Atenei, cu aproximativ 30% mai mult față de vara trecută. Principalele ingrediente din acest fel de mâncare sunt carnea, legumele și uleiul de floarea soarelui, care au cunoscut și ele o creștere bruscă de preț.

De asemenea prețurile la energie au crescut, iar pandemia și războiul au avut un impact negativ și au afectat lanțurile de aprovizionare. Aceste creșteri scot la iveală principalele presiuni cu care se confruntă economia mondială la nivel local.

Thanasis Golas, în vârstă de 79 de ani, este proprietarul unei dintre cele mai vechi magazine de kebab din cartierul Monastiraki. Acesta a spus că războiul din Ucraina i-a afectat mult afacerea, iar numărul clienților a scăzut substanțial.

Prețul ingredientelor a crescut la fel de mult

Souvlaki era considerat a fi un fel de mâncare accesibil oricui, însă mai nou a devenit un răsfăț, iar nu multă lume își mai permite acum să cumpere mâncarea tradițională grecească. Oamenii cu salarii mici cu greu își mai permit să cumpere un souvlaki.

Acesta este cazul și unei femei de servici, în vârstă de 58 de ani, care are un salariu de 720 de euro pe lună. Dacă în trecut putea să cumpere trei souvlaki, acum trebuie să se gândească de mai multe ori dacă își permite sau nu.

„În trecut cumpăram trei sau două souvlaki, astăzi am cumpărat doar unul, pentru că este foarte scump, iar salariile sunt mici în acest moment”, spune Morina Ntotsi.

Spyros Bairachtaris este un alt proprietar de restaurant cu specific grecesc, situat lângă Acropole. Este o tradiție de familia de 140 de ani, afacerea fiind transmisă din generație în generație. În urma dublării facturii la electricitate, acesta cu greu a reușit să păstreze prețul unui souvlaki la sub 3 euro.

De asemenea, Sindicatul restaurantelor din Atena spune că prețul cărnii de porc, ingredient de bază pentru souvlaki, a crescut cu 30% în doar 12 luni, iar uleiul de floarea soarelui a crescut cu 125% și facturile la electricitate cu 100%.

Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
Horoscop săptămâna 26 aprilie - 2 mai. Vești grozave pentru 4 zodii. Au noroc pe toate planurile
Click.ro
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham actualizează planul pentru funeralii
Digi24
O nouă filmare a atacului cu bombă din timpul retragerii trupelor americane din Afganistan contrazice raportul Pentagonului
Digi24
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile Unica
Unica.ro
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews
ADIO, maestre! A murit marele cântăreț al ţării: A luminat inimi și minți
Capital.ro
Horoscop 27 aprilie 2024. Leii ar trebui să fie atenți la sănătate, Berbecii au parte de creativitate
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
RĂSTURNARE de situație privind ADERAREA la SCHENGEN! AU anunțat
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro