De la începutul anului 2022, mai multe noi creșteri ale taxelor pe țigări au intrat în vigoare în întreaga lume. Noile scumpiri au marcat un progres în utilizarea politicii fiscale. Un alt motiv este de a reduce consumul de tutun. Deși numărul de fumători, coform unor noi date, este în creștere, totuși se fumează. Pe de altă parte, ca urmare a lipsei banilor la bugetul de stat, România a scumpit de cel puțin două ori țigările. Așa se face că, începând de astăzi, 13 septembrie, a crescut acciza, din nou, cu 50 de bani. Așa că, hai să vedem cât a ajuns să coste un pachet de țigări în România, în urma scumpirii de ieri.
Încă de la începutul anului, actuala guvernare anunța modificări ample asupra Codului Fiscal. Printre aceste modificări se numără și majorarea taxelor și accizelor la produsele din tutun.
O primă ordonanță era emisă în iulie, Ordonanța Guvernului nr. 16/2022 pentru modificarea și completarea Codului fiscal, abrogarea unor acte normative și alte măsuri financiar-fiscale.
Conform acestor modificări, de la 1 august 2022, nivelul accizelor pentru țigări creștea cu aproximativ 5%, asta însemnând o scumpire cu, cel puțin, 50 de bani, la pachetul de țigări.
Cu alte cuvinte, dacă pentru un pachet de țigări plăteam 23 de lei, înainte de 1 august, ulterior plăteam 23,50, sau chiar 24 de lei.
Au fost aduse noi modificări, intrate în vigoare de ieri, 12 septembrie. Așa se face că de astăzi pachetul de țigări va costa cu alți 50 de bani mai mult.
Măsura aplicată, atât în agust, cât și acum, are la bază o propunere de creștere graduală a accizelor la tutun, așa cum se arată și în OUG 16/2022:
„În vederea respectării cerinţei prevăzute la art. 10 alin. (2) din Directiva 2011/64/UE şi pentru a fi evitată declanşarea acţiunii în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor (infringement) împotriva ţării noastre, se propune creşterea nivelului accizei totale pentru ţigarete, începând cu 1 august 2022, de la 563,97 lei/1.000 ţigarete la 594,97 lei/1.000 ţigarete, precum şi adoptarea unui nou calendar de creştere graduală a nivelului accizei totale pentru ţigarete ţinând cont de necesitatea respectării legislaţiei unionale în domeniul produselor din tutun, securizarea veniturilor bugetare şi asigurarea predictibilităţii fiscale necesară sectorului.”
Cu alte cuvinte, cel puțin odată pe lună se vor aduce modificări la prețul pentru tutun și țigarete. Din acest punct de vedere, România încă nu se află la nivelul Austriei, de exemplu, care a impus o taxă de 77.6% la prețul de vânzare cu amănuntul al țigărilor, sau Belgia și Bulgaria, care au 80.9%, respectiv 82.0%.