Cât a ajuns să coste o rublă rusească la final de aprilie. Este cea mai mare valoare din 2020 încoace

de: Ștefan R. Apostol
27 04. 2022

De la începutul conflictului, și ca urmare a sancțiunilor impuse de occidentali, Rusia a intrat într-o criză economică dură. Inflația a ajuns la 17%. În același timp, rubla rusească a fost într-un declin major. Ultterior, ca urmare a intervenției Băncii centrale rusești, rubla și-a revenit surprinzător, în raport cu euro și dolarul american. Astăzi, conform datelor, rubla a ajuns la valori istorice din 2020 și până astăzi.

Rubla rusească s-a depreciat de la începutul conflictului din Ucraina

Invazia Rusiei în Ucraina a declanșat o cascadă de consecințe economice în întreaga lume, dar pentru rușii obișnuiți, deprecierea rublei a fost probabil cea mai dureroasă.

În primele zile ale conflictului din Ucraina, rubla rusească a pierdut aproximativ jumătate din valoarea sa, trecând de la 84 de ruble pentru un dolar înainte de invazie la 154 de ruble pentru un dolar până la 7 martie.

Deși rubla și-a recăpătat de atunci o parte din valoare, crescând la 96,5 ruble pentru un dolar, experții spuneau că moneda se va confrunta cu o presiune și mai mare pe măsură ce sancțiunile economice ale Occidentului vor fi tot mai dureroase.

„Ceea ce vedem acum cu reaprecierea rublei este doar o corecție. Nu văd ca evaluarea pe termen mediu și lung să fie pozitivă dacă situația din Ucraina continuă să se agraveze.

Rusia a pierdut deja foarte mult în acest conflict. Vor resimți din ce în ce mai mult presiunea acestor sancțiuni.”, a declarat pentru Fortune Ipek Ozkardeskaya, analist senior la banca online elvețiană Swissquote.

Represaliile Occidentului împotriva Rusiei lovesc puternic moneda națională

După ce a început războiul din Ucraina, Occidentul a tăiat imediat legăturile economice cu Rusia. Decizia și sancțiunile impuse abia acum a început să devasteze economia țării.

SUA și aliații săi au interzis importurile de petrol rusesc. În același timp, au revocat statutul comercial favorizat al țării. Au tăiat exporturile rusești emblematice.

În tot acest timp, companiile occidentale, inclusiv Coca-Cola, McDonald’s și Starbucks, s-au retras complet din țară. Acțiunile rusești au fost scoase din indicii din SUA și Europa.

Autoritățile au început să confiște vilele, avioanele private și superiahturile oligarhilor ruși. De asemenea, bursa rusă s-a închis pe 25 februarie. Pierderile s-au acumulat în ziua invaziei, și nu se va redeschide până săptămâna viitoare.

Presiunea imensă asupra economiei rusești a determinat agențiile de rating de credit, printre care Fitch, Moody’s și S&P Global, să retrogradeze datoria Rusiei la statutul de „junk”, unele dintre ele avertizând că intrarea în incapacitate de plată ar putea fi „iminentă”.

Banca centrală a Rusiei (CBR) a reacționat rapid la represaliile economice ale Occidentului încercând să își stabilizeze moneda și să reducă impactul sancțiunilor. CBR și-a majorat rata dobânzii de politică monetară, similară cu rata fondurilor federale din SUA, de la 9,5% la 20%.

A furnizat cantități mari de lichidități pentru a ajuta băncile să gestioneze retragerile, deoarece cetățenii ruși au inundat bancomatele pentru a scoate ruble și a le schimba în valută.

Ca răspuns la fuga băncilor, Rusia a restricționat accesul cetățenilor săi la schimburile de valută și a limitat transferurile în străinătate. Deși eforturile au dus la o redresare modestă a rublei în raport cu dolarul, experții spuneau că este puțin probabil ca rubla să revină la nivelul de dinainte de război.

Rubla rusească își revine la final de aprilie

Din 2017 până în 2021, moneda Rusiei s-a tranzacționat între 57 și 80 de ruble pentru un dolar. Asta înseamnă că de atunci a pierdut mult peste 20% din valoarea sa.

Experții spuneau că se anunță și mai multă durere la orizont. Cu toate astea, zilele acestea au pus rubla pe un trend de creștere substanțial, neprevăzut de majoritatea experților.

Conform ultimelor cotații din piață, rubla rusească s-a întărit luni, în raport cu moneda europeană. La cotația zilei rubla a trecut de 77 funități monetare ață de euro.

Astfel, moneda rusească a ajuns la un maxim al ultimilor doi ani. A fost, de altfel, și ajutată de plățile de taxe pe care companiile urmează să le facă în această săptămână. În tot acest timp piața așteaptă cu interes decizia de vineri a băncii centrale privind rata dobânzii.

Luni, pe 25 aprilie, rubla a câștigat un procent de 3,6%. Moneda s-a tranzacționat la 77,25 de unități față de euro, mai devreme tăind 76,96, cea mai puternică marcă din iunie 2020. Rubla era cu 3% mai puternică față de dolar, la 73,17, situându-se în jurul nivelurilor înregistrate înainte de 24 februarie, conform agenției Reuters.