Cât a ajuns să coste montarea unui aparat de aer condiționat. Suma este colosală

de: Ștefan R. Apostol
18 07. 2024

În aceste zile ne confruntăm, posibil, cu cea mai grea perioadă ca urmare a caniculei instaurate în mai toată țara. Asta, în termeni de consum, înseamnă folosirea intensă a aparatelor de aer condiționat. În aceeași măsură, au crescut și cererile de montare a acestora, astfel că nu este de mirare cât a ajuns să coste montarea unui aparat de aer condiționat, având în vedere că suma este colosală.

În perioada caniculei, aparatele de aer condiționat la mare cautare

Un val de căldură toridă arde România și împrejurimile sale, iar căldura este sufocantă. Dacă cei care au aparatul de aer condiționat deja montat au un consum ridicat de energie electrică, cei care nu au avut inspirația să o facă înainte de sezon, acum fie suferă, fie sunt în căutare disperată de a cumpăra sisteme de răcire, iar prețurile, din nefericire, au crescut, ca urmare a cererii mari.

Pentru cei care deja folosesc intens aerul condiționat, asta a venit cu un cost, factura de electricitate care crescut cu mult față de valoarea obișnuită. În ultimele cinci decenii, anumite zone din lume s-au confruntat cu peste 700 de valuri de căldură, dar căldura severă și necruțătoare din această vară trebuie să se numere printre cele mai rele, cred experții.

Aproximativ 97% din gospodăriile lumii sunt electrificate, iar 93% se bazează pe ventilatoare pentru confort, potrivit datelor oficiale. În acest an, însă, piața de aer condiționat a crescut ca niciodată, ca urmare a fenomenelor de caniculă intense din această perioadă.

Cât a ajuns să coste montarea unui aparat de aer condiționat

Încă de la jumătatea lunii mai, România a trecut prin perioade intense de caniculă, cu valori termice peste media normală a fiecărei luni. În iulie s-au înregistrat cele mai mari valori termice din istorie în zona litoralului, ANM anunțând primul cod roșu de caniculă din istorie.

Pe lângă disconfortul termic accentuat, un alt efect a fost creșterea cererilor de achiziție și montare a aparatelor de aer condiționat, mai ales acolo unde proprietarii nu au avut inspirația să facă asta înainte de venirea verii. Astfel că, nu ar mai trebui să ne mire cât a ajuns să coste montarea unui aparat de aer condiționat.

Conform datelor din piața locală, companiile care se ocupă cu vânzarea și montarea sistemelor de aer condiționat au anunțat profituri record în această perioadă, unii spunând că „Cererea este mult mai mare decât putem duce”. Astfel că prețurile de achiziție au crescut, iar românii au plătit începând de la 1.900 de lei pentru un aparat de aer condiționat.

Românii spun că suma este colosală

Dar, pe lângă asta, au aflat și cât a ajuns să coste montarea unui aparat de aer condiționat, și aici vorbim de sume plecând de la minim 1.000 de lei. Dar, conform companiilor care montează sistemele, suma este justificată, având în vedere că cererea este extrem de mare și nu mai fac față comenzilor.

De cealaltă parte, românii spun că suma este colosală, chiar dacă unii sunt dispuși să plătească oricât, numai să aibă aer condiționat în casă în aceste zile caniculare.

Datele statistice stau ca mărturie a acestor situații, având în vedere că până în iunie a.c., au fost cumpărate de 2,6 ori mai multe ventilatoare, aparate de aer condiționat, și cu până la 70% mai multe sisteme de purificare a aerului și dezumificatoare, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Cu prognozele ANM pesimiste, care anunță mai multe avertizări de cod roșu de caniculă în București și marile județe, mai mult ca sigur că cererea de aparate de aer condiționat și alte asemenea sisteme, va fi în creștere, iar companiile care le vând vor face profituri record.