Cât au ajuns să coste 500 de grame de urzici în magazinele din România. Dan Negru este șocat: ‘Erau azi în faliment’

de: Ștefan R. Apostol
25 02. 2024

Unii dintre noi folosim, aproape zilnic, urzicile în dietă. Fie sub formă de suc, fie în anumite preparate, conform medicilor, urcizile au un imens beneficiu. Dar, conform celebrului om de televiziune Dan negru, inclusiv urzicile pot ajune să fie un lux. Citește mai departe și află cât a ajuns să coste 500 de grame de urzici în magazinele din România.

Cât a ajuns să coste 500 de grame de urzici în magazinele din România

După cum știm, urzica o putem folosi pentru a ne proteja sănătatea, în diferitele ei forme de preparare. Dar, ce te faci când și această banală frunză ar putea deveni un lux, așa cum a constatat și celebrul om de televiziune Dan Negru.

Vezi și: Dan Negru, absolut revoltat. Ce a observat la prețurile de vacanță din România: „Mai scump decât o garsonieră

Dacă mergi în supermarketuri, așa cum de altfel a făcut și moderatorul Dan Negru, vei constata cu surprindere că vei scoate ceva bani pentru jumătate de kilogram de urzici. Recent, vedeta a postat pe rețelele de socializare cât a ajuns să coste 500 de grame de urzici în magazinele din România, și anume 20 de lei, iar un kilogram, 40 de lei, adică aproximativ 7 euro.

„’Urzica astupă foamea săracului’ era proverbul. Am găsit urzici românești la 20 lei juma de kilogram. Adică vreo 7 euro/kg. Pentru ca Arghezi spunea : `România nu e o țară, e o afacere`”, scrie Dan Negru pe Facebook.

(foto: Dan Negru, Facebook)

Urzica este o plantă nutritivă extrem de populară

După cum bine se știe, încă din bătrâni, urzica a făcut parte din viața noastră, mai ales că a fost un element de bază în fitoterapie încă din cele mai vechi timpuri. Vechii egipteni foloseau urzica pentru a trata artrita și durerile lombare, în timp ce trupele romane o frecau pe ele însele pentru a se încălzi. Denumirea sa științifică, Urtica dioica, provine de la cuvântul latin uro, care înseamnă „a arde”, deoarece frunzele sale pot provoca o senzație de arsură temporară la contact.

Vezi și: Cum faci cele mai bune urzici de post. Aşa ies pufoase şi legate

Frunzele au structuri asemănătoare părului care înțeapă și produc, de asemenea, mâncărime, roșeață și umflături. Cu toate acestea, odată ce este transformată într-un supliment, uscată, liofilizată sau gătită, urzica poate fi consumată în siguranță, iar cele mai recente studiile o leagă de o serie de beneficii potențiale pentru sănătate.

Care sunt beneficiile frunzelor de urzici în dieta noastră

Printre beneficii, frunzele și rădăcina de urzică oferă o mare varietate de nutrienți, inclusiv vitaminele A, C, mai multe B, minerale, grăsimi, aminoacizi, polifenoli, pigmenti etc. Frunzele și rădăcina urzicii pot reduce inflamația, pot trata simptomele prostatei mărite, febra fânului, pot scădea tensiunea arterială, pot ajuta la controlul zahărului din sânge.

Vezi și: Preț ireal pentru urzici, usturoi, roșii și ardei gras la piață. Cât costă și o legătură de pătrunjel sau ridichi

Urzica este incredibil de ușor de adăugat la rutina ta zilnică. Poate fi achiziționată din multe magazine naturiste, dar îl puteți crește și singur. Puteți cumpăra frunze uscate sau liofilizate, capsule, tincturi și creme.

Unguentele de urzică sunt adesea folosite pentru a ușura simptomele osteoartritei. Frunzele și florile uscate pot fi înmuiate pentru a face un ceai delicios de plante, în timp ce frunzele, tulpina și rădăcinile sale pot fi gătite și adăugate în supe, tocane, smoothie-uri și prăjiți. Cu toate acestea, evitați să mâncați frunze proaspete, deoarece ghimpele lor pot provoca iritații.