Cât a ajuns să coste 1 litru de oțet românesc. Clienții s-au uitat de două ori pe etichetă
Cât a ajuns să coste 1 litru de oțet românesc? România acestor zile trece printr-o criză accentuată a prețurilor la bunurile de consum. De la alimentele de bază și până la carburanți, toate s-au scumpit. Românii sunt nevoiți să scoată din ce în ce mai mulți bani din buzunare. Deși pare ireal ce se întâmplă, inclusiv prețurile la banalul produs oțet au crescut, iar tendința este de continuă creștere. Dacă vă întrebați cât a ajuns să coste 1 litru de oțet românesc, răspunsul s-ar putea să nu vă placă. Cert este că atunci când clienții s-au uitat de două ori pe etichetă, au rămas fără cuvinte.
În 2020, piața oțetului era evaluată la aproximativ 300 milioane de dolari
Deși pare, aparent, o piață fără importanță, anul 2020 a adus unele din cele mai mari profituri companiilor care produc și comercializează oțet. Datele statistice arătau la finalul acelui an o creștere cu o rată de peste 6,3% și se preconiza că va ajunge la 870 milioane de dolari în perioada de prognoză 2022-2026.
Dar, izbucnirea pandemiei COVID-19 a dus la punerea în aplicare a unor reglementări stricte de izolare în mai multe țări, ceea ce a dus la întreruperea activităților de import și export de oțet.
Pandemia a dus la afectarea directă a producției și a cererii. Efectele s-au resimțit prin perturbarea lanțului de aprovizionare și a pieței. În același timp a existat și impactul financiar asupra întreprinderilor și a piețelor financiare.
Deși doi ani grei, industria producătoare și de comercializare a oțetului și-a revenit, treptat, iar anul 2022 a venit cu o speranță de redresare totală. Dar, cum nimic nu este sigur, odată cu declanșarea crizei ucrainene, totul s-a schimbat, din nou, pierderile fiind masive.
Pierderi masive s-au înregistrat, mai ales în Ucraina și Rusia, doi din marii exportatori de oțet pe piețele internaționale. Efectul, așa cum era de așteptat, a fost o cerere mai mare, o aprovizionare deficitară, concluzionând cu o creștere a prețurilor, inclusiv pe piața românească.
Criza oțetului în România. Cât a ajuns să coste 1 litru de oțet românesc
România este cunoscută ca fiind un important producător de oțet, de la cel produs industrial, și până la cel bio.
Imediat după Decembrie 1989, mai mulți producători locali intrau în acest segment, iar din 2000, 8% din productia internă ajungea ân țări precum Cehia, Slovacia, Ungaria sau Danemarca, și asta datorită unor mici afaceri de acest gen.
Au existat și fabrici importante, precum fabrica de oțeet de la Slatina, sau celebra fabrică, deschisă încă din 1910, din comuna Margina.
România a fost afecttă de ambele crize, pandemia și războiul ucrianean. Asta a dus la un scurt-circuit în lanțurile de aprovizionare și producție, cniar și la banalul produs, cum este oțetul.
Cum era de așteptat, producătorii au decis majorarea prețurilor la vânzare. Acest aspect a dus la o creștere cu cel piuțin 20% a prețurilor.
Recent, Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România a postat pe rețelele de socializare imagini cu prețurile majorate la oțet. Așa că, dacă vă întrbați cât a ajuns să coste 1 litru de oțet românesc, vă anunțăm că a ajuns să fie comercializat cu un preț de 9,38 lei/litru.
În comparație, oțetul de mere de import, adus din Polonia, costă aproximativ 3 lei pe litru. Diferențele sunt majore, iar producătorii se justifică, spunând că este vorba de criză și de lipsa de materie primă, asta ducând la costuri mari de producție.
Prețurile sunt nejustificat de mari, iar autoritățile par, ori impasibile, ori neputncioase în fața acestor creșteri masive de prețuri. Criza, plus condițiile meteo de caniculă și seceta, duc la diminuarea materiei prime locale.
Importurile, în codițiile de față, sunt scumpe. Iar asta se regăsește și în prețul final de producție și comercializare la poarta fabricilor de oțet.
Același lucru, din păcate, este anunțat și în ceea ce privește industria de panificație. Atât agricultorii, cât și producătorii, anunță noi scumpiri la materia primă și, implicit, la pâinea de toate zilele.