Alertă alimentară! Oţet falsificat retras de la vânzare din mai multe magazine din România

Alertă alimentară! Oţet falsificat retras de la vânzare din mai multe magazine din România
Alertă alimentară în România: oțet falsificat pus la vânzare

Toți românii trebuie să ia asta la cunoștință! Nouă alertă alimentară în România! ANPC a închis două fabrici din Buzău din cauza neregulilor găsite. Mai multe loturi de sticle cu oțet falsificat au fost distribuite pe rafturile unor lanțuri mari de magazine din țară.

Nouă alertă alimentară în România: oțet falsificat retras de la vânzare

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a suspendat activitatea a două fabrici de oțet din Buzău în urma unor controale. Specialiștii au descoperit o serie de nereguli și produse falsificate. Concret, este vorba de loturi de oțet care au fost puse la vânzare de producători în unele din cele mai mari lanțuri de supermarket-uri din România.

„Ca urmare a acțiunilor de control întreprinse de comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), pe piața de oțet din România, și a faptului că au fost identificate, în circuitul comercial, produse falsificate, din această categorie, verificările au fost extinse și la producătorii de oțet.

Astfel, până în acest moment, au fost controlați doi operatori economici importanți din Buzău, care furnizează oțet atât în marile lanțuri de magazine, cât și unora dintre producătorii de conserve și legume murate din România. Mai mult, unul dintre ei asigură producția, sub brand propriu, pentru marii retaileri cash & carry care activează pe piață”, comunica ANPC, conform Antena3. ro.

Abateri importante la ambii operatori economici

Mai mult decât atât, unul din operatorii economici din Buzău furnizează și conserve și legume murate. De asemenea, unul din ei asigură producția și sub brand propriu pentru mari retaileri cash & carri care activează pe piață.

Comisarii ANPC au constatat abateri importante la ambii operatori economici și au aplicat 6 amenzi contravenționale în valoare totală de 64.000 de lei la care au adăugat și o serie de măsuri complementare.

Măsuri complementare

 • încetarea practicii comerciale înșelătoare
 • oprirea temporară a fabricilor și a comercializării produselor
 • retragerea de la furnizori a produselor cu parametrii neconformi
 • oprirea definitivă și retragerea din circuitul consumului uman a cantității de concentrat de mere cu data durabilității minimale depășită, mai exact expirat din
 • 31.08.2019, care a fost găsită la una dintre cele două fabrici
 • s-a propus închiderea definitivă a uneia dintre fabrici și închiderea temporară, pe o perioadă de 6 luni a celei de-a doua
 • au fost indisponibilizați peste 2.000 de hectolitri de produs lichid comercializat sub denumirea de oțet.

Principalele abateri constatate de comisarii ANPC au fost

 • Practici comerciale înșelătoare respectiv, nu se menționează pe etichetă prezența acidului acetic, adăugat în procesul de producție
 • Activitatea de producție și depozitare se desfășoară în spații necorespunzătoare, neigienizate, fără o temperatură controlată
 • Produsele care ajung la comercializare nu respectă condițiile prescrise sau declarate
 • Unul dintre producători ambala același produs sub etichete diferite.

Controale pe această temă continuă la nivelul întregului teritoriu, iar probleme prelevate sunt supuse ulterior analizelor de laborator. ANPC supraveghează permanent piața cu atenția pentru a se asigura că legea este respectată în ceea ce privește dreptul consumatorului.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI