Duminică, 24 aprilie, creștinii ortodocși sărbătoresc Paștele, iar gospodinele de pretutindeni și-au pregătit cele mai alese bucate tradiționale pentru masa festivă în jurul căreia se va reuni toată familia. Pentru cei care nu au timp să gătească un cozonac, iată cât costă produsul de panificație în comerț.
Cu doar o zi sau două înainte de Paște, românii iau cu asalt piețele și centrele comerciale din Capitală și din marile orașe ale țării, pentru a face cumpărăturile necesare pentru masa festivă.
Cei care nu au avut timp să prepare chiar ei cozonacul pentru masa de Paște pot cumpăra produsul vedetă al sărbătorilor pascale din piață. Însă, prețurile comercianților au crescut colosal în ultimele zile.
De exemplu, în Piața Obor, cea mai aglomerată piață din București, un kilogram de cozonac ajunge și la prețul de 85 de lei, în timp ce kilogramul de miel a crescut la 40 – 45 de lei.
Pentru cei care vor să cumpere drob de la producătorii locali, românii trebuie să scoată din buzunar, pentru acest produs, suma de 20 de lei per kilogram. Românii care nu consumă carne de miel pot opta pentru o variantă de drob din carne de curcan sau rață, la prețul de 17 – 19 lei per kilogram.
În ceea ce privește legumele și fructele, alimentele au suferit și ele scumpiri, în ultima săptămână. Un kilogram de roșii cărnoase ajunge să coste și 35 de lei.
Românii se împrumută pentru a cumpăra tot ce le trebuie pentru masa de Paște. Autoritățile au anunțat că în 2022 ne confruntăm cu cel mai scump Paște din ultimele două decade.
Potrivit unor studii realizate recent, românii cheltuie aproximativ 300-400 de lei, în medie, pentru bucatele necesare sărbătorilor pascale.
În cazul persoanelor cu un venit sub cel mediu și o financiară dificilă, aceștia pot cumpăra carnea de miel în rate din centrele comerciale.
„M-am împrumutat şi mi-am cumpărat miel. La următorul salariu, îl achit în două rate. M-am împrumutat 400 lei”, spune o româncă, potrivit Antena 3.
Carnea de miel pentru masa de Paște a ajuns un adevărat lux, spun unii români care au apelat la credite pentru a avea ce pune pe masa festivă.
Un kilogram de carne de miel ajunsese să coste între 55 şi 60 de lei kilogramul, cu 35% mai mult față de 2021. Cei care cumpărau cotlet scoteau din buzunar suma de 62 de lei per kilogram.