Seniorii așteaptă cu nerăbdare recalcularea pensiilor din septembrie, după ce au avut parte de majorarea de 13,8% de la începutul anului. Cu toate acestea, peste medie este una foarte mică în comparație cu celelalte țări din Europa.
Valoarea pensiei medii în România a crescut cu 13,9% în trimestrul IV din 2023, față de aceeași perioadă a anului anterior, potrivit datelor publicate de către Institutul Național de Statistică. Pensia medie de asigurări sociale de stat s-a majorat, de la un an la altul, cu 13%.
În luna martie a anului 2024 sunt înregistrați în România un număr de 4.752.548 de pensionari. Numărul acestora este în scădere, comparativ cu luna trecută, sunt cu 3.890 mai puțin.
Conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice, pensia medie a fost de 2.247 de lei în luna martie a anului 2024. Totodată, valoarea totală a drepturilor de pensie cuvenite s-a ridicat la aproape 10,68 miliarde de lei.
Din totalul pensionarilor, 636.266 aveau perioade lucrate în agricultură, având pensia medie de doar 637 de lei.
În martie 2024, au primit pensie anticipată 5.089 de persoane, având o pensie medie de 3.156 de lei. Pensia anticipată parțială a fost de 2.302 lei, în medie, iar pensia medie de invalidate a fost de 961 de lei. Pentru gradul I de invalidate, pensia medie a fost de 828 de lei.
Tot în aceeași lună, pensia medie de urmaș a fost de 1.176 de lei, iar de ajutorul social au beneficiat 119 pensionari, în medie, de suma de 531 de lei.
Vechimea în muncă este extrem de importantă pentru momentul în care vom ieși la pensie. Un singur an de vechime în muncă ne poate aduce un punct bonus în valoare de 81 de lei.
În momentul de față, vârsta standard de pensionare pentru femei este de 62 de ani, dar va crește treptat până la 63 de ani până în ianuarie 2030. Pentru bărbați, vârsta minimă de pensionare este de 65 de ani, iar stagiul de cotizare este de minim 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.
Șeful Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a anunțat că anii studenției nu vor mai fi luați în calcul la pensie. Acest lucru înseamnă că nu se vor mai acorda punctele de stabilitate oferite pentru cei care au făcut o facultate la zi.
Totodată, el a precizat că pentru anii de studii se va acorda un punctaj fix, de 0,25% pentru fiecare an.
„Pentru anii de facultate li se acordă un punctaj fix de 0,25% pentru fiecare an, iar pentru perioada în care a lucrat se acordă puncte efectiv de contributivitate care se raportează la salariul realizat în perioada respectivă”, a explicat Daniel Baciu.