Temperaturile extreme din această vară au făcut ca factuile la curent electric să explodeze. Românii care au folosit intens aparatul de aer condiționat au înregistrat costuri duble sau chiar triple în luna iulie. Cât au ajuns să plătească cei care stau la casă.
Companiile de electricitate au început să distribuie facturile pentru luna iulie la energie electrică. Pentru mulți români, acestea sunt duble sau chiar triple față de o lună obișnuită. Facturile au fost umflate semnificativ de folosirea aparatelor de aer condiționat, care sunt unii dintre cei mai mari consumatori de energie din casă.
Cu cât suprafața apartamentului sau a casei este mai mare, cu atât crește și consumul și, implicit, cresc facturile. La o garsonieră, de exemplu, factura s-a mărit cu 50% în luna iulie față de iunie. Dacă în prima lună de vară factura era de 150 de lei, în iulie aceasta a ajuns la aproximativ 230 de lei.
La o casă cu o suprafață de 150 de metri pătrați, de exemplu, consumul în luna iunie a fost de aproximativ 148 kWh și s-a facturat la 80 de bani pe kWh. În iulie, consumul a crescut la peste 400 kWh și, având în vedere, că se facturează la alt preț, facturile au devenit triple.
Potrivit analiștilor din domeniul energiei, cei mai afectați sunt consumatorii care aveau un consum de până în 100 kWh, pentru că aceștia plăteau 0,68 lei pe kWh. Cu cât consumul este mai mare, cu atât crește și prețul pe kWh. Vestea bună pentru români, spun experții, este că furnizorii facturează la un preț mai mic decât cel plafonat.
”Furnizorii mari de energie electrică facturează sub preţul maxim prevăzut de lege. 1,3 lei pe kWh. În cele mai multe cazuri, vedem că pentru luna iulie facturile au un preţ unitar pe kWh mai mic chiar şi cu 15-18% faţă de preţul maxim plafonat”, spune Adi Vintilă, expert în energie, potrivit Observator.
Specialistul vine și cu ponturi pentru a limita consumul de curent. Pentru a nu face risipă, trebuie să limităm folosirea inutilă a aparatelor electrocasnice.
”Să eliminăm cât mai mult consumul inutil. Acel consum de care nu avem nevoie, precum becuri lăsate pornite în încăperi în care nu locuim, televizoare pornite atunci când nu ne uităm la ele”, mai spune Adi Vintilă, expert în energie.
Prețul la curent electric, până la 31 martie 2025 este: