Casa unicat în România, făcută din cauciucuri umplute cu balast, lemn și piatră naturală. Localnicii n-au mai văzut așa ceva

Casa unicat în România, făcută din cauciucuri umplute cu balast, lemn și piatră naturală. Localnicii n-au mai văzut așa ceva
Casă unicat în România făcută din cauciucuri

În ultimii ani, din ce în ce mai mulți cetățeni vor să aibă locuințe ecologice. Acest tip de locuințe sunt mult mai prietenoase cu mediul, iar costurile de construire sunt și ele mult mai mici.

Casă unicat în România

Dacă unii apelează la specialiști în imobiliare, alții aleg să-și construiască singuri astfel de locuințe. Un bun exemplu este ieșeanul Cosmin Scrutu, din comuna Tomești. Bărbatul este inginer constructor, așa că a acceptat provocarea cu plăcere.

Tânărul a început construcția casei din cauciucuri în anul 2013. Ideea de a ridica o asemenea casă diferită a început de la o simplă glumă cu prietenii săi. A terminat casa în urmă cu 2 ani. Imediat după finalizare, s-a mutat în locuința ecologică împreună cu soția sa.

„În anul 2019 ne-am mutat în casă. Față de o locuință obișnuită, costurile unei astfel de case sunt mai mici. Dacă proiectul inițial a presupus ca încălzirea să se facă cu o sobă, am modificat proiectul și în cele din urmă am pus o centrală. A durat mai mult construcția casei pentru că proiectul inițial a suferit niște modificări pe parcurs. Casa însă este făcută cu o fundație din cauciucuri umplute cu balast, am folosit numai materiale reciclabile cum sunt lemnul, balast, piatra naturală”, povestește Ioan Cosmin Scurtu.

Costurile unei locuințe ecologice

Oamenii încep să aleagă varianta locuințelor ecologice deoarece investiția este mult mai mică. Construcțiile clase din BCA sau cărămidă sunt mai scumpe. Tânărul a investit aproximativ 25.000 de euro în casa din cauciucuri. Mai mult, bărbatul spune că locuința poate face față unui cutremur puternic.

„Cauciucurile umplute cu balast asigură o amortizare în cazul unei mișcări seismice, dar și o izolare termică a zonei de subsol. Fațada este din lemn, iar în interspațiul care a rămas am pus rumeguș. Toți localnicii din Tomești mă știu ca ieșeanul cu casa care are fundația din cauciucuri”, mai spune Ioan Cosmin Scurtu.

În anul 2020, din cauza pandemiei, prețurile locuințelor din mediu rural au explodat. Clienții au plătit chiar și cu 10.000 de euro mai mult pentru o casă aflată în mediul rural. Specialiștii din domeniul imobiliar susțin că cererea pentru astfel de locuințe este într-o continuă creștere.

„Lumea a început să caute astfel de case ecologice. Noi le spunem că avem certificare eco habitat. Clienții nu întreabă neapărat de această certificare, dar vor să vadă apartamentele care respectă cele mai dure cerințe ecologice. Sunt montate centrale care au consum redus de gaze naturale, s-au montat senzori de prezență și surse de iluminat cu led pentru spațiile comune. Pentru reducerea consumului de apă, sunt grupuri sanitare cu dublă comandă”, susține Andrei, agent imobiliar din Iași.