Casa de Pensii a dat alerta pentru pensionari. Cum pot rămâne fără pensii

de: Ștefan R. Apostol
10 04. 2024

În utimele luni, înainte de a intra noua lege în vigoare, au existat români care, fie au primit pensia târziu, fie deloc, iar în acest context Casa de Pensii a dat alerta pentru pensionari, precizând și cum pot rămâne fără pensii.

Casa de Pensii a dat alerta pentru pensionari

Noile precizări făcute de CNPP vin în contextul în care numărul românilor care primesc pensiile mai târziu decât ar trebui a crescut, iar asta ca urmare a unor situații nedorite, nici de o parte, și nici de alta.

Caz concret, românii care locuiesc în afara granițelor sunt obligați, conform vechii și noii legi, să trimită către CNPP un anume document, Certficatul de viață, care atestă faptul că respectivul beneficiar este încă în viață, de 2 ori pe an.

Ca urmare a netrimiterii acestui document, celor în cauză li se suspendă dreptul de a primi pensie, până la trimiterea documentului.

În acest sens, reprezentanții CNPP au dat alerta pentru pensionari, reamintindu-le că este imperativ necesară trimiterea acestor documente la timp, altfel există riscul de a rămâne fără pensii.

Sunt peste 2% pensionarii care locuiesc în diaspora

În 2022, conform unor date făcute publice de CNPP, din cei peste 5 milioane de români înregistrați ca fiind pensionari activi, cel puțin 2% proveneau din diaspora, oficialii instituției spunând că numărul era în creștere.

În urmă cu 2 ani pensionarii din diaspora aveau un procent de 23,33% față de anul precendent, iar pentru 2023 și annul curent, era prevăzută o majorare a acestor cifre.

„În anul 2022, numărul de pensii acordate în sistemul public de pensii din România, exportate în conturi bancare deschise pe teritoriul altor state, este de 84.853.”, preciza CNPP, conform gândul.ro.

Schimbări importante aduse de noua lege a pensiilor

La 1 ianuarie a.c. a intrat în vigoare mult trâmbițata și blamata lege a pensiilor, iar noul cadru legal, așa cum era precizat, aduce schimbări majore, plus că în amrtie erau publicate și modalitățile în care se vor recalcula pensiile în septembrie 2024, tot atunci fiind anunțată cea de a doua majorare, după cele 13,5% de la începutul acestui an.

Noua formulă de calcul, deși a dat băti de cap, este pusă în aplicare, conform metodologiei publicate în Monitorul Oficial, și se aplică atât la pensiile existente, și în mo implicit pentru viitorii pensionari cu contribuții la fondurile de pensii de stat.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla după luna septembrie, deoarece, conform legii, guvernele vor fi obligate să facă de 2 ori pe an majorări, iar asta depinde foarte tare de banii de la bugetul de stat.