Cartea rară din 1698 în care se descrie viața extraterestră de pe Jupiter și Saturn, scoasă la licitație. A fost descoperită în Anglia

Cartea rară din 1698 în care se descrie viața extraterestră de pe Jupiter și Saturn, scoasă la licitație. A fost descoperită în Anglia
Viața extraterestră de pe Jupiter și Saturn, într-o carte din 1698

A fost descoperită o carte rară, scrisă în secolul al XVII-lea. Ineditul acestei cărți, sunt prezicerile despre viața extraterestră de pe Saturn și Jupiter. Cartea a fost descoperită, recent, în Anglia, iar acum ar putea fi vândută cu mii de dolari la licitație. Despre cartea rară, datată din 1698, specialiștii spun că „Pare aproape comic, dar are un raționament științific”.

Cartea rară din 1698
Cartea încearcă sa descrie ordinea și importanța planetelor Jupiter și Staurn

Viața extraterestră de pe Jupiter și Saturn, într-o carte din 1698

În Evul Mediu, lucrurile erau mult mai simple. Omenirea își cunoștea locul în univers, iar acel loc era chiar în centru, înconjurată de Soare, de Lună, de alte șase planete care orbitau în jurul lor și, în cele din urmă, de un fel de dom mare, plin de stele, care ținea totul ca un glob de zăpadă gigantic.

Apoi a avut loc revoluția științifică și totul a fost bulversat. Locul Pământului în centrul sistemului solar fusese uzurpat de Soare. Mai rău, unii oameni începuseră să sugereze că universul ar putea fi de fapt mai mare decât mica noastră colecție de planete.

Dintr-o dată, Pământul nu mai era scopul întregii creații, era doar o mică piatră într-o colecție infinită. Ceea ce ridică o enigmă interesantă. Acesta a fost punctul de plecare al cărții, scrisă în 1698 de matematicianul, fizicianul, astronomul , Christiaan Huygens, din Olanda.

De ce, se întreba el, ar fi creat Dumnezeu alte planete „doar pentru a fi privite” de pe Pământ? Cu siguranță, a gândit el, ele trebuie să aibă un anumit scop, și acel scop trebuie să fie acela de a susține viața, a spus fizicianul.

Cartea încearcă să descrie cum ar putea arăta ființele extraterestre. Cum își petrec timpul, chiar și cum sună muzica lor”, a declarat Jim Spencer, evaluator de cărți. El este cel care a găsit volumul la un eveniment gratuit de evaluare de antichități într-un centru de grădinărit din Anglia.

Cartea rară din 1698 despre jupiter si saturn
Planeta Saturnus, unde viața extraterestră există conform cărtii din 1698

Cartea rară din 1698 are totuți un raționament științific bine documentat

Pare aproape comic, dar este informat de un raționament științific”, a adăugat Jim Spencer. Cine știe cum vor părea gândurile noastre despre aceste chestiuni oamenilor care vor privi în urmă cu 324 de ani, declară evaluatorul.

Așadar, cum credea unul dintre cei mai mari oameni de știință din toate timpurile că vor arăta extratereștrii? Ei bine, cu siguranță au mâini și picioare.

„Ce am putea inventa sau imagina care ar putea fi atât de exact adaptat la toate utilizările proiectate, așa cum sunt Mâinile? Să le dăm o trompă de elefant […] Este adevărat că aceste animale pot să apuce sau să arunce orice. Pot ridica chiar și cel mai mic lucru de pe pământ…

Dar toate acestea nu sunt nimic în comparație cu acele facilități la care mâna este atât de admirabil adaptată. Au Picioare, aproape nimeni nu se poate îndoi … Dacă nu cumva au descoperit arta de a zbura în unele dintre aceste Lumi”, a scris Christiaan Huygens în cartea sa.

Se pare că sunt, de asemenea, niște intelectuali desăvârșiți. Huygens și-a imaginat că sunt astronomi și maeștri navigatori.

„(…) mai ales având în vedere marile avantaje pe care Jupiter și Saturn le au pentru navigație. Având atâtea luni care să le direcționeze cursul se bucură de profit. Se bucură de plăcerile care decurg din [traiul în] societate.

Conversații, amuzamente, glume și priveliști. Chiar se bucură de muzică, ca și noi, și trebuie să cânte la instrumente muzicale”, mai scrie în cartea rară din 1698.

Prima ediție a cărții este descrisă de Spencer ca fiind „cu adevărat… o descoperire ieșită din comun”. Cartea rară din 1698 va fi vândută la Hansons Library Auction din Staffordshire, Marea Britanie, pe 5 iulie. Prețul orientativ este de 2.000-3.000 de lire sterline, aproximativ 2.500-3.750 de dolari, conform IFLScience.

Cartea rară din 1698 are totuși un „raționament științific bine documentat”