Cartea care a prezis apariția pandemiei. Ce scrie în paginile ei și cine a scris-o

Cartea care a prezis apariția pandemiei. Ce scrie în paginile ei și cine a scris-o
Coincidență sau teolria conspirației?

În 1981, scriitorul american Dean Kootz publica o carte cu o paradoxală calitate: thrillerul prezicea o epidemie cu un virus ucigaș, produs în laboratoarele din Wuhan. Virusul ucigaș se nujmea Wuhan-400.

De când Covid-19 a preluat controlul asupra planetei, lumea nu se poate abține să nu facă tot felul de supoziții.

Vine Covid-19 dintr-o carte de ficțiune?

„The Eyes of Darkness” (Ochii Întunericului). Un roman de ficțiune în care este vorba despre cum un laborator militar din China produce un virus ce va fi fost folosit ca armă biologică în timpul războiului.  laboratorul e chiar în China, locul de unde a pornit totul. Virusul fictiv se numea Wuhan – 400.

Coincidențele se opresc aici. Pentru că în carte virusul a pornit din afara orașului Wuhan și nu există nicio dovadă că a fost elaborat într-un laborator. De asemenea, virusul din carte și virusul care provoacă Covid-19 sunt diferite. În cartea lui Kootz persoanele infectate nu supraviețuiau mai mult de 24 de ore, iar virusul e extrem de eficient – omoară, practic, orice ființă pe care se așază.

În cazul virusului care provoacă boala Covid-19 lucrurile nu stau așa. Doar 2% dintre persoanele infectate au murit.

Cartea care pune lumea pe gânduri
Cartea care pune lumea pe gânduri

Wuhan-400 mănâncă creierul

Wuhan-400 țintește oamenii și nicio altă ființă nu poate fi purtătoare, pe câtă vreme în cazul virusului care provoacă Covid-19, se presupune că ar proveni de la lilieci. Virusul care face ravagii în lumea reală provoacă o pneumonie severă, pe câtă vreme Wuhan-400 afectează creierul, unde se secretă o toxină care mănâncă îl mănâncă.

Numele virusului e, de asemenea, discutabil. În cartea originală, virusul se numea Gorki-400. Abia în ediția din 2008 i s-a dat numele de Wuhan-400. În cazul virusului care dă boala Covid-19, oamenii de știință nu l-au denumit așa de teama stigmatului care ar pluti deasupra orașului. În general, denumirile virușilor nu se dau după locul de unde pornesc, tocmai din acest motiv.

Urmăriți Playtech.ro și pe