Cartea interzisă în România: „Când copilul trebuie musai bătut”

Cartea interzisă în România: „Când copilul trebuie musai bătut”
Ediția în engleză a cărții controversate

O carte a ajuns în atenția publicului. În general, ar fi o veste bună. Acum e o veste oribilă, așa cum e și cartea pe care Curtea Veche Publishing o vindea în România.

Cartea „Putem creşte copii buni într-o lume negativă!”, opera lui Zig Ziglar, a fost publicată de Curtea Veche Publishing în 2000 şi republicată în 2013. În 2019, iată, s-a aflat că e un volum care instigă la violență domestică.

De ce s-au supărat oamenii pe această carte? Ei bine, sub un titlu optimist, era, de fapt, o colecție de învățături de parenting din anii ’80, unde violența nu era niciodată prea departe. Fragmentele ciudate care au indignat oamenii: „Bătaia ruptă din Rai înseamnă tărie, şi nu slăbiciune”; „Este extrem de important să le daţi o bătaie când vă provoacă”; „Când copilul trebuie musai bătut, e important şi cum o faceţi. Nu vă bateţi niciodată copilul la mânie”; „Bătaia transmite acel mesaj de afecţiune, grijă şi dragoste care îi ajută (pe copii) să îndepărteze sentimentul de vinovăţie. Psihologii spun că sentimentul de vinovăţie face mult rău dacă nu este abordat cum trebuie. Când copilul nu ascultă, există un sentiment de vinovăţie. Bătaia va ajuta la îndepărtarea acestui sentiment, iar lacrimile îi vor limpezi conştiinţa”; „Bătaia este necesară, din multe motive, unul dintre ele fiind acela că pentru că între doi şi 12 ani, copiii nu au maturitatea necesară să ascute şi să înţeleagă”.

Cartea a fost tradusă de Irina Margareta Nistor. Scriitoarea Ioana Chicet-Macoveiciuc a semnalat pe Facebook cât de dereglată e abordarea din carte. În urma comentariilor din partea cititorilor, editura a decis să retragă volumul de pe piaţă. Oferă la schimb celor care l-au cumpărat un altul din portofoliul parenting.

Ce spune editura despre retragerea cărții

„Zig Ziglar, un republican baptist, a scris volumul în 1985, în Statele Unite ale Americii, o realitate diferită de cea a zilelor noastre. După cum mulţi cititori ştiu, editura noastră depune eforturi pentru a publica o gamă largă de cărţi pe subiecte de parenting, tocmai pentru a oferi o imagine exhaustivă a modului în care viziunile au evoluat şi s-au schimbat de-a lungul anilor. Din păcate, suntem puşi în situaţia aproape hilară de a-i lua apărarea uneia dintre cele mai prolifice şi respectate traducătoare din ţara noastră, doamna Irina Margareta Nistor, al cărei nume a fost adus în această chestiune pe nedrept. La fel şi a partenerului nostru Libris (distribuitorul cărţii – n.r), care vrea, şi e normal să fie aşa, să le ofere cititorilor cât mai multe opţiuni şi viziuni”, a scris pe Facebook Iren Arsene, directoarea Curtea Veche Publishing.

„Curtea Veche Publishing este cu totul împotriva disciplinării corporale şi a oricărei forme de abuz”, a mai precizat Arsene.

Pentru cei care au cumpărat cartea, editura e dispus s-o ia înapoi, iar la schimb oferă alt volum de parenting. Editura nu renunţă la volum şi promite o reeditare cu notă explicativă pe copertă şi prefaţă.

Sursa: News.ro
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI