Cârnaţi de casă ca la bunica acasă. Reţeta tradiţională pentru un gust autentic, ies exact ca în copilărie

de: Sabina Anastasia
17 12. 2022

Cârnații sunt un preparat specific sezonului de iarnă. Gospodinele românce îi pregătesc, de obicei, imediat după tăierea porcului, care are loc cu câteva săptămâni înainte de Crăciun. Oricine poate prepara cârnaţi de casă ca la bunica acasă. Află în rândurile de mai jos de ce trebuie să ții cont pentru a avea gust autentic. Așa vor ieși exact ca în copilărie.

Cârnaţi de casă ca la bunica acasă

Să prepari cârnați de casă nu este deloc o sarcină dificilă. Trebuie, însă, să ții cont de câteva aspecte importante. Primul se referă la alegerea unor ingrediente de calitate. Dacă vrei ca pe masa de sărbători să ai cârnați gustoși, încearcă să alegi produsele cele mai calitative, încadrându-te în bugetul pe care ți l-ai stabilit pentru cheltuieli.

Trebuie să ții cont de proporții, când prepari cârnați de casă. Dacă folosești carne de porc și carne de vită, de exemplu, este recomandat să pui o cantitate dublă din cel dintâi tip de carne, pentru ca produsul final să nu iasă uscat. Alege carne de porc care să nu fie foarte grasă. În acest fel, vei evita să pice greu la stomac.

Mațele trebuie, de asemenea, să fie potrivite. Ai grijă să le speli foarte bine și să le răzuiești cu dosul unui cuțit sau cu o lingură de lemn înainte de a introduce compoziție în ele. Nu uita să lași cârnații de casă la uscat, timp de câteva ore, după ce îi prepari. Este indicat să nu uiți de zvântarea cârnaților, care trebuie să aibă loc abia după uscare.

În continuare, îți vom explica, pas cu pas, cum poți să prepari cârnați de casă gustoși. Ține cont, însă, că ingredientele pot să difere, în funcție de regiunea din care faci parte. Chiar și așa, suntem siguri că îți va plăcea rezultatul final al cârnaților preparați potrivit rețetei tradiționale de mai jos.

Rețetă tradițională de cârnați de casă

Ingrediente:

  • 3 kg carne porc mai grasă;
  • 1,5 kg carne vită;
  • 3 căpățâni usturoi;
  • 1 lingură cimbru uscat;
  • 2 linguri boia dulce;
  • 1 lingură boia iute;
  • 1 linguriță piper;
  • sare grunjoasă;
  • ½ linguriță ienibahar;
  • mațe de porc.

Mod de preparare:

  1. Se curăță și se spală mațele, se răzuiesc cu dosul unui cuțit sau cu o lingură de lemn, cu grijă, ca să nu se rupă.
  2. Se dizolvă o lingură de sare grunjoasă în 300 ml de apă.
  3. Se taie carnea de porc și carnea de vită în bucăți mici, se toacă și se pune într-un vas.
  4. Se pisează usturoiul, care se freacă cu un praf de sare.
  5. Se toarnă apă peste usturoi și se amestecă până la omogenizare.
  6. Se adaugă mujdeiul peste carne, după care se condimentează amestecul (nu se adaugă sare).
  7. Se amestecă ingredientele și se pune, treptat, din saramură, frământând bine.
  8. Se lasă carnea la aromatizat peste noapte.
  9. Se montează pâlnia de cârnați la mașina de tocat și se umplu mațele.
  10. Se lasă cârnații la uscat, timp de câteva ore, după care se înșiră pe o sârmă, la zvântat.

Cum prepari în continuare cârnații de casă ține de preferințele tale și de obiceiurile din regiunea în care locuiești. Majoritatea gospodinelor pun cârnații la afumat, după care îi folosesc în diverse rețete tradiționale.