Anunțul făcut de cei de la PNL a creat noi dezbateri în interiorul coaliției de guvernare. Liberalii au dezvăluit care vor fi pensiile scutite de impozit. Ce spun reprezentanții social – democraților despre acest demers.
Discuții aprinse în interiorul coaliției de guvernare, după ce parlamentarii PNL au depus un proiect de lege potrivit căruia unele pensii vor fi scutite de impozit.
Parlamentarii Partidului Național Liberal au propus ca pensiile a căror valoare este mai mică de 3.000 de lei să nu fie impozitate, o variantă ce nu ar fi pe placul colegilor de guvernare. Partidul Social Democrat nu ar agrea acest demers, reprezentanții PSD amintind că în interiorul coaliției s-a propus oferirea unor vouchere care să vină în ajutorul pensionarilor începând din anul 2023.
PSD a amintit și de majorarea punctului de pensie, ce se va aplica începând de la data de 1 ianuarie 2023. Astfel, de anul viitoru, valoarea acestuia va crește de la 1.586 de lei, cât este în prezent, la 1.785 de lei.
Din 2024, punctul de pensie va fi majorat cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică.
„Majorarea şi data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat”, se menţionează în proiect.
În aceste condiții, amendamentul ce vizează neimpozitarea pensiilor sub 3.000 de lei propus de Partidul Național Liberal va fi analizat de Comisia de Buget-Finanțe a Senatului.
Marți, 29 noiembrie 2022, pe site-ul Ministerului de Finanțe a fost publicat un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede majorarea cu 10% a drepturilor salariale ale personalului din sectorul bugetar, începând cu 1 ianuarie 2023.
„Art. I. – (1) Prin derogare de la prevederile alin. (2) al art. 12 din Legea cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2023, începând cu data de 1 ianuarie, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 10% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022, fără a se depăşi valoarea nominală pentru anul 2022 stabilită potrivit anexelor la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv prin înmulţirea coeficienţilor de ierarhizare cu 2.500 lei”, arată proiectul de ordonanţă de urgenţă publicat pe site-ul MFP.