ANAF a propus o nouă măsură pentru a le veni în ajutor românilor care se aleg cu poprire pe conturi. Ce arată comunicatul recent al ANAF Dâmbovița?
Ministerul Finanțelor Publice și Direcția Națională Antifraudă Fiscală propun un mecanism nou pentru automatizarea înfințării și ridicării bancare de organele fiscale, în limita sumelor din actele de executare silită. În acest context, disponibilitățile fiscale bănești existente în conturile contribuabililor nu vor putea fi afectate peste limita sumelor din adresa de înființare a popririi bancare, astfel că nu se vor putea produce sincope în activitatea desfășurată de aceștia.
„Ridicarea mãsurilor de executare silitã prin poprire bancarã va fi realizatã cu operativitate, în timp real, având în vedere cã încetarea mãsurii de înfiinţare a popririi bancare se va efectua de la nivelul central al A.N.A.F, pe baza schimbului rapid de informaţii cu instituţiile de credit. Un avantaj considerabil pentru contribuabili îl reprezintã şi faptul cã nu mai este necesarã deplasarea acestora la sediul organelor fiscale, în vederea ridicãrii popririlor bancare”, se arată într-un comunicat al ANAF Dâmboviţa, potrivit adevarul.ro.
Ultimul proiect de ordonanță ce a fost pus în transparență decizională pe site-ul oficial al ministerului Finanțelor prevede trecerea vămilor de la ANAF în subordinea ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici. Proiectul a fost anunțat încă din luna iunie de ministru, iar actul normativ urmează să fie dezbătut și votat într-o ședință viitoare a Guvernului.
De asemenea, sunt înființate regionale vamale noi, iar controlul intern pentru activitățile autorităților va fi făcut de structurile de speciliate din ministerul Finanțelor. Personalul care este preluat de autoritatea nouă își va păstra toate drepturile salariale, dar, în urma reorganizării, nu este exclusă reducerea personalului.